Lekka potrawka z warzyw zielonych - duszona sałata rzymska

Lekka potrawka z warzyw zielonych

To danie chciałam przygotować już niespełna dwa lata temu. Nie wyszło i od tego czasu powracało niczym bumerang. Tak bardzo teraz żałuję, że straciłam tyle czasu, bo potrawka jest niesamowita. Lekka, pyszna, pobudzająca zmysły smakiem i energetycznym, zielonym kolorem. To idealne danie nie tylko na śniadanie, ale także lekki lunch, czy obiad.

Taka zielona potrawka z warzyw to danie, które przygotowuje się nie tylko łatwo, ale też szybko, a w sezonie na szparagi, można ich dołożyć, co z pewnością podniesie atrakcyjność dania. Żywa wiosna na talerzu!

Przygotowana w ten sposób sałata rzymska to chyba od teraz jeden z wielu moich ulubionych sposobów na jej podanie. Gorąco polecam. Wystarczy kawałek świeżego pieczywa i pełny, pyszny, wegetariański posiłek gotowy.

wiosenna potrawka z sałaty rzymskiej

Lekka potrawka z warzyw zielonych

Duszona sałata z groszkiem i mnóstwem ziół - pyszne, zdrowe i pomysłowe danie na różne okazje.
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Wegetariańskie
Rodzaj dania: Jednogarnkowe
Porcji: 3 porcje

Składniki

  • 3 mini sałaty rzymskie
  • 250 g zielonego groszku
  • 250 g bobu
  • 3 cebule dymki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek mięty
  • 30 ml oliwy
  • 15 ml oliwy ekstra vergine
  • 0,75 ml bulionu warzywnego
  • Sól pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • W szerokim rondlu, na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną dymkę.
  • Następnie dodaj przekrojone na pół sałaty i chwilę podsmaż, starając się nie rumienić warzyw.
  • Całość podlej bulionem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sałata zmięknie.
  • Dodaj groszek i obrany bób.
  • Po chwili dodaj większość posiekanych ziół. Resztę pozostaw do dekoracji.
  • Przed podaniem skrop potrawę łyżką oliwy dobrej jakości i posyp pozostałym koperkiem i miętą.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

Zobacz inne przepisy na dania wegetariańskie:

6 Odpowiedzi

    1. Spróbuj koniecznie, jestem pewna, że przypadnie Ci do gustu. Ja uwielbiam sałatę rzymską na ciepło – grillowaną, lub właśnie duszoną, jest pyszna.

  1. Trochę nie rozumie przepisu. Czy bub i groszek maja być wcześniej podgotowane ? Czy wystarczy tylko duszenie z sałatą w bulionie ? Proszę o wskazówki

    1. Jeśli bób jest młody, wystarczy mu gotowanie tylko z sałatą. Jeśli jest starszy. Można przez chwilę zblanszować przed dodaniem do potrawki. Groszek nie wymaga blanszowania wstępnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *