Sałatka z kuskusem, burakami i fetą

Sałatka z kuskusem to zawsze pożywny i pełnowartościowy posiłek na lunch lub letni obiad.  W wersji z burakami i fetą dzieje się sporo, ale wszystko naprawdę smacznie się komponuje.

Kuskus sam w sobie wydaje się nijaki i wiele osób uważa go za niezbyt smaczny dodatek. Wystarczy jednak kilka dodatków, a staje się bazą do naprawdę wielu dań. Taka jest też ta sałatka z kuskusem. Bardzo ją lubię, tak samo zresztą jak tabbouleh, która często gości na moim stole w sezonie letnim. W przypadku dzisiejszego przepisu, składniki są mniej sezonowe. Dzięki temu jednak temu można z powodzeniem podawać ją przez cały rok bez obawy o dostępność, czy jakość składników.

Przygotowanie takiej sałatki nie zajmuje więcej niż 15-20 minut W zasadzie wszystko bazuje na czasie, który wymagany jest do ugotowania kuskusu.  O ile oczywiście mamy ugotowane buraczki, bo te gotują się dość długo. Ja jednak zawsze mam kilka w zapasie. Nigdy przecież nie wiadomo kiedy mogą się przydać. A przydają się zazwyczaj dość często, bo to fantastyczny składnik wielu sałatek i potraw.  Smakuje o każdej porze roku równie świetnie.

Pozostałe składniki już tylko podkręcają smak sałatki. Jest świeży szpinak i słona feta, koperek i orzechy laskowe. Całość naprawdę aż eksploduje witaminami i smakiem. Polecam serdecznie!

sałatka z kuskusem

sałatka z kuskusem burakami i fetą

Sałatka z kuskusu z burakami i fetą

Szybka i pożywna sałatka - idealna na szybki lunch lub lekki obiad.
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 10 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Obiad
Rodzaj dania: Sałatka, Wegetariańskie
Słowa kluczowe: buraki, feta, kuskus, szpinak
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 70 g kuskusu
  • 100 g szpinaku
  • 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 150 g sera feta
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 cytryny
  • 75 ml oliwy EV
  • 40 ml octu z czerwonego wina
  • 10 ml miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Kuskus wymieszaj z łyżką oliwy. Dodaj skórkę otartą z wyszorowanej połówki cytryny oraz sok. Zalej wrzątkiem tak, aby woda przykrywała kuskus 1cm warstwą. Odstaw pod przykryciem do napęcznienia. Gdy kuskus wchłonie cały płyn, przemieszaj widelcem i odstaw do przestygnięcia.
  • Na suchej patelni upraż orzechy. Posiekaj po przestudzeniu.
  • Do dużej miski wlej ocet, miód oraz oliwę. Dopraw solą i obficie pieprzem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji.
  • Do dressingu dodaj szpinak, pokrojone w kostkę buraki, kuskus oraz cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Wymieszaj.
  • Do sałatki dodaj pokruszoną fetę. Ponownie wymieszaj.
  • Sałatkę posyp posiekanymi orzechami i porwanym koperkiem.
  • Podawaj od razu, albo przełóż do pojemnika na lunch.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i podziel się nim w komentarzu!

sałatka z kuskusem i burakami

2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *