Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety – nie ma nic prostszego. Jest idealnym rozwiązaniem podczas letnich upałów. Prosta, szybka, o rewelacyjnie odświeżającym smaku.

Jak dla mnie, nic innego w upalny dzień nie smakuje tak dobrze, jak schłodzona sałatka z arbuza. A latem arbuzy są przepyszne – słodkie i soczyste!

Taka sałatka jest szalenie prosta do przygotowania i chociaż smakuje obłędnie, składa się z zaledwie kilka prostych składników. I w końcu na tym polega letnie gotowanie. O ile przygotowanie tej sałatki z arbuza można nazwać gotowaniem, bo w końcu nie będziemy się z nią zbliżać do żadnego palnika. Wręcz przeciwnie – sałatka ta najlepiej smakuje schłodzona.  Na dodatek pięknie wygląda i nadaje się do podania podczas letnich przyjęć i spotkań przy grillu w gronie przyjaciół i rodziny. Zapewniam, że zrobi furorę na stole i smakuje znacznie lepiej niż niejedne lody.

Sałatka z arbuza sprawdza się w podobnych okolicznościach jak publikowana jakiś czas temu piękna i soczysta sałatka z melonem. Jest równie pyszna, chociaż lżejsza i bez dodatku szynki, która w tym przypadku nie sprawdziłaby się dobrze. Niemniej jednak tę melonową również polecam, chociaż teraz znacznie łatwiej o smaczne arbuzy niż melony.

Jeśli potrzebujecie przygotować sałatkę bez dodatku sera, można z powodzeniem pominąć fetę, która chociaż podkręca smak arbuza, nie jest niezastąpiona. W takim wypadku można posypać sałatkę orzeszkami pinii. Można je wcześniej uprażyć, będą jeszcze lepsze.

 

sałatka z arbuza i fety

sałatka z arbuza z fetą i ziołami

Sałatka z arbuza i fety

Idealnie prosta i odświeżająca sałatka z soczystego arbuza z dodatkiem słonej fety i świeżych ziół.
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 0 minutes
Okazja: Lunch, Przystawka
Rodzaj dania: Sałatka
Słowa kluczowe: arbuz, feta
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 500 g schłodzonego arbuza
  • 150 g sera feta
  • 1 limonka
  • 1 pęczek mięty
  • 1 łyżka miodu
  • 40 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

opcjonalnie

  • kwiaty tymianku

Przygotowanie krok po kroku

  • Posiekaj drobno miętę.
  • Otrzyj skórkę z limonki.
  • Do niewielkiego naczynia wyciśnij sok z limonki. Dodaj miód, oliwę oraz posiekaną miętę i skórkę limonki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji.
  • Arbuza pokrój na kawałki i polej przygotowanym dressingiem.
  • Przełóż arbuza na talerze i oprósz solą (najlepiej w płatkach) i pieprzem.
  • Posyp sałatkę pokruszoną fetą.
  • Opcjonalnie udekoruj kwiatami tymianku lub listkami mięty.
  • Podawaj schłodzoną.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy
prosta-salatka-z-arbuza-z-feta
arbuz-i-feta
tymianek
arbuz
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *