Sezon wiosenno-letni na naszych talerzach to czas, kiedy warto zadbać, by posiłki były zdrowsze, bardziej kolorowe i przemyślane. To też główny sezon warzywno-owocowy, który sprzyja lekkości i świeżości w kuchni i wypada go dobrze wykorzystać. Po publikacjach wpisów, szczególnie tych śniadaniowych dostaję od Was wiele głosów, że nie każdy ma czas przygotowywać o poranku te wszystkie frykasy i ja to absolutnie rozumiem, bo gdy ma się 15 minut na przygotowanie śniadania do szkoły, czy pracy, ubranie przedszkolaka i wyprasowanie trzech bluzek, jednocześnie makijaż i 40 innych czynności, to trudno wymagać od samego siebie jakiejkolwiek kreatywności.
Z mojego doświadczenia jednak wynika, że jest to do zrobienia. Wystarczy tylko mieć dobry plan, oraz zadbać o to, by przygotować się do boju już dzień wcześniej. Oczywiście nie mam tu na myśli składania kanapki wieczorem i pakowania jej do foliowego woreczka, czy smażenia jajecznicy, ale są takie czynności, które bardzo ułatwią nam szybkie podanie śniadania dla rodziny w zaledwie kilka chwil. Podobnie jest z obiadem, czy kolacją – można w 30 minut przygotować danie od podstaw ze świeżych składników i udowadniam to od lat.
O czym więc warto pamiętać?
- Dokładnie zaplanuj przygotowanie posiłku krok po kroku już dzień wcześniej lub zrób to w weekend, planując na cały tydzień. Jeśli przygotujesz sobie przepisy wcześniej, nie będziesz tracić czasu wtedy, kiedy nie możesz sobie na to pozwolić. Z mojego doświadczenia wynika, że takie planowanie, pozwala też zaoszczędzić na codziennych wydatkach.
- Zrób odpowiednie zakupy, jeśli to konieczne – uwzględnij świeże pieczywo lub je upiecz, zaopatrz się w naturalne produkty dobrej jakości i takie, które ułatwią i przyspieszą przygotowanie posiłku bez straty na smaku – np serki twarożkowe Almette z rzodkiewką lub ze szpinakiem i czosnkiem.
- Wybierz jedną półkę w lodówce lub pojemnik, w którym wyselekcjonujesz wszystkie niezbędne składniki w odmierzonych ilościach. Nawet nie wyobrażasz sobie ile czasu zajmuje szukanie po lodówce poszczególnych elementów. Przygotuj sobie też pojemnik z przyprawami i podstawowymi składnikami poza lodówką – mąki, kasze itp. Również odważ i odmierz ich ilości.
- Umyj i przygotuj wszystkie pojemniki, lunchboxy i termosy
- Sprzątnij blat roboczy w kuchni i przygotuj deski, noże, patelnie i garnki – tylko to, co będzie Ci niezbędne do sprawnej pracy.
- Weź cztery głębokie wdechy i odpocznij – będzie dobrze!
Powyżej wspomniałam o konieczności zrobienia zakupów. Wiadomo, to dość oczywiste, ale czasami nie zauważamy, że niektóre produkty stworzone są po to, by ułatwiać nam dobry start właśnie wtedy, gdy jesteśmy po uszy zabiegani. Oczywiście możemy kupić naturalny serek, rzodkiewkę, szpinak, czy czosnek i przygotować wszystko od podstaw, ale możemy też wykazać się sprytem i wybrać gotowy produkt. Ideą nowych smaków Almette z rzodkiewką lub ze szpinakiem i czosnkiem jest to, by urozmaicać nasze posiłki bez straty smaku i czasu. W chwilach, gdy tego ostatniego wciąż nam brakuje, wydaje się to być rozwiązaniem idealnym, tym bardziej, że są to produkty wysokiej jakości, oparte na naturalnych składnikach.
Jestem przekonana, że kierując się moimi radami, przygotowanie szybkich posiłków nie będzie już niczym skomplikowanym i od teraz cała Wasza rodzina będzie odżywiała się smacznie i zdrowo każdego dnia, a nie tylko w weekendy.
Poniżej pozostawiam Wam cztery przepisy z wykorzystaniem serka Almette z rzodkiewką oraz serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem. Ich autorem jest ambasador marki Almette, David Gaboriaud.
Z mojej strony to tyle, mogę jedynie polecić nowe smaki Almette, które według mojej opinii są naprawdę smaczne. Oddaję przysłowiowy głos Davidowi, a po więcej informacji na temat serków odsyłam na stronę producenta.
Smacznego!
jak na razie to jeszcze w kuchni nie potrafię nie zwariować
super na szybko i smacznie
Przydatne na szybkie śniadania!