Kaczka po wietnamsku - pieczona kaczka z pomarańczami

Kaczka po wietnamsku

Są takie dni, że mamy ochotę podać na stół coś wyjątkowego. Nie mogą być to wówczas codzienne klopsiki, ani oklepane schabowe, czy prosty, choć bardzo smaczny kurczak. Może w takim razie kaczka? Mam wrażenie, że wraz z napływem zagranicznych trendów przeżywa ona teraz swoją drugą młodość. Przecież kiedyś kaczki jadało się u nas bardzo często, a ich mięso było nie mniej popularne niż kurczaki. Wielu z nas  na pewno pamięta kaczkę z jabłkami, w pysznym słodko-kwaśnym sosie, a może macie inne sprawdzone przepisy od babć i  mam. Myślę, że pora je odkopać, z pewnością warto.

Ja z kolei bardzo lubię podawać mięso kaczki na sposób azjatycki. Tak przygotowana pachnie całą gamą aromatycznych przypraw, także tych korzennych, jest rumiana i miękka, a odrobina soku pomarańczowego dodaje jej tego ostatniego szlifu, który sprawia, że jest to najlepsza kaczka po wietnamsku przypadku piersi cały proces przygotowania wygląda inaczej ze względu na strukturę delikatnego mięsa, ale kaczkę w całości można zrobić dokładnie tak samo. pamiętając jedynie o wydłużeniu czasu pieczenia. Będzie pięknie wypieczona z rumianą i niemal błyszczącą skórką. Idealna na odświętny obiad. Tak samo jak udka, które dzisiaj prezentuję.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 4-5 udek z kaczki (około 1-1,2kg)
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki mirinu (sake lub wytrawnego białego wina)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 niewielka laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż umyte nogi kaczki na minutę, a następnie wyjmij i osusz je.
  • Ostrym nożem natnij skórkę na mięsie w mniej więcej dwu centymetrowych odległościach.
  • Wszystkie składniki oprócz pomarańczy połącz ze sobą razem z przeciśniętym czosnkiem.
  • Tak przygotowaną marynatą pokryj mięso i odstaw na co najmniej dwie godziny.
  • Zamarynowane udka wstaw do nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut wraz z całą marynatą.
  • Następnie przykryj naczynie, w którym piecze się mięso i piecz przez około 45 minut-1 godziny lub do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Odkryj kaczkę i  polej ją powstałym sosem i sokiem. W razie konieczności ułóż mięso skórką do góry i dopiecz bez przykrycia  przez 15 minut aż skórka się skarmelizuje.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej są to pieczone ziemniaki, pure lub polenta.

Rada: Tłuszcz spod pieczenia mięsa pozostaw do pieczenia ziemniaków lub bazę do sosów.

Po upieczeniu można przygotować sos do mięsa. U mnie bez sosu, ale do piersi jest niezbędnym elementem. W tym celu zlej co najmniej połowę, a nawet większość wytopionego tłuszczu uważając by nie odlać powstałego sosu. Postaw brytfannę na kuchence, dodaj sok z jeszcze jednej pomarańczy i gotuj kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. W razie konieczności dopraw do smaku, a na koniec dodaj łyżeczkę masła. Wymieszaj do połączenia się całości i podawaj w sosjerce.

Smacznego!

 

3 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *