Kokosowa zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Kokosowa zupa na pierwszy rzut oka nie kojarzy się z wytrawnym smakiem, pozornie nie pasuje do kurczaka, ale nic bardziej mylnego. To kolejna propozycja nieco azjatyckich smaków, które tak bardzo pokochaliśmy, że na stałe zagościły w naszym menu. Jest to zupa prosta, przypominająca nieco nasz rodzimy rosół, ale jednocześnie zupełnie inna – delikatna, sycąca i aromatyczna. Świetna do przygotowania w tygodniu, kiedy liczy się czas i prostota.

 

zupa kokosowa z kurczakiem

Kokosowa zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Pożywna zupa w azjatyckim stylu. Z kurczakiem i nutą kokosa.
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 10 minutes
Okazja: Danie główne, Zupa
Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 2 udka kurczaka około 500g
  • 300 g marchewki około 2 sztuki
  • biała część pora
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego opcjonalnie
  • 1 mała kapusta pak choi
  • "szczypta" suszonych liści kaffiru
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 op. makaronu ryżowego nitki około 200g
  • dymka do podania

Przygotowanie krok po kroku

  • Mięso zalej 2 litrami wody, dodaj mieloną kolendrę i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Miękkie mięso wyjmij, przestudź, a następnie rozdrobnij palcami, usuwając kości.
  • Marchew i pora pokrój na ukośne plastry.
  • W drugim garnku rozgrzej oliwę, dodaj pastę curry i przesmaż ją chwilę. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Po 1-2 minutach zalej je rosołem, w którym gotował się kurczak.
  • Dopraw trawą cytrynową, sosem sojowym oraz rybnym i liśćmi kaffiru. Gotuj przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Pokrój pak choi w drobne paski. Twardsze części dodaj wcześniej, by lekko się ugotowały, zielone liście dodaj na sam koniec.
  • Gdy warzywa są już miękkie, dodaj mleczko kokosowe i rozdrobnione mięso. Dopraw całość do smaku.
  • Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 3 minuty aż zmięknie.
  • Rozłóż makaron na talerze i zalej zupą. Udekoruj posiekaną ukośnie dymką.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

Smacznego!

0

4 Odpowiedzi

  1. Zupka godna zrobienia :) My robimy zupy na filtrowanej wodzie – warte wypróbowania, bo potrawy zyskują na smaku. Woda z naszego filtra działa wręcz prozdrowotnie bo pomaga chronić się przed działaniem wolnych rodników.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu