Łatwy chleb na zakwasie. - Ósmy Kolor Tęczy

Łatwy chleb na zakwasie.

Dziś na wielu blogach pojawiły się piękne i rumiane bochenki chlebów. I ja z okazji Światowego Dnia Chleba uległam temu trendowi i postanowiłam pokazać mój ulubiony przepis na chleb na zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielkiego doświadczenia. Po prostu udaje się zawsze, a dzięki zakwasowi ma w sobie to coś, co sprawia, że chętnie go piekę. Polecam i Wam spróbować.

Składniki:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500g mąki pszennej
  • 8g świeżych drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody i rozpuścić.
  • Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką keksówki.
  • Powierzchnię chleba posmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
  • Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C przez ok. 45 minut.
  • Od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

 

Przepis na mój ulubiony chleb zaczerpnęłam z Pracowni wypieków.

 

Smacznego !

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

13 Odpowiedzi

    1. A ja myślę, że w życiu wszystkiego trzeba spróbować. Dzięki takiemu podejściu wiem, że nie taki zakwas straszny… Szczególnie z takim prostym przepisem.

  1. Mam właśnie zakwas żytni w lodówce i jeden chleb mi nie wyszedł,ale to z innego przepisu.A Twój wygląda całkiem inaczej:)Może odważę się spróbować.A mąkę pszenna dajesz zwykłą?

    1. I ja piekłam z niejednego przepisu i wygląda na to, że ten jest najpewniejszy. Co do mąki to na zdjęciu jest chlebek upieczony na mące pszennej typ 650, ale można poeksperymentować, pomieszać uzyskując za każdym razem nieco inny efekt.

  2. Może to głupie,ale czy ten zakwas jest w chlebie wyczuwalny?Dopiero zaczynam z chlebami na zakwasie,do tej pory najczęściej piekłam orkiszowy:)Czyli mogę dodać też żytniej mąki do tej pszennej?A co masz na myśli pisząc “aktywny zakwas?”Po wyjęciu z lodówki co mam z nim najopeirw zrobić,zeby upiec chleb?

    1. Smak chleba na zakwasie jest po prostu inny niż na zwykłych drożdżach. Tak jak napisałam wcześniej, można dowolnie eksperymentować z rodzajami mąki otrzymując różny efekt. Chleb z mąką żytnią będzie znacznie ciemniejszy i inny w smaku. co do zakwasu to po wyjęciu go z lodówki należy odczekać aż się nieco ogrzeje, po czym “dokarmić go” – dodać tej samej mąki z jakiej został przygotowany i tyle samo letniej wody. Po 12 godzinach w temperaturze pokojowej jest gotowy do pieczenia.

  3. Wlasnie upieklam ten chleb. Smaczny,aromatyczny,chrupica skorka a w srodku delikatny i tak pieknie pachnie… Prawda jest,ze chleb na zakwasie smakuje zupelnie inaczej.Dziekuje Gosiu.Twoje przepisy nie sa skomplikowane i przez to wlasnie sa cudowne.Ty ulatwiasz i dzieki temu pobyt w kuchni daje tyle radosci.Pozdrawiam -))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *