Tradycyjne pączki z marmoladą – przepis na domowe pączki drożdżowe

Najsmaczniejsze domowe pączki, jakie kiedykolwiek jadłam. Puszyste, świetnie wyrośnięte i lekkie niczym piórko. Tak delikatne, że trzeba uważać, by nie zgnieść ich podczas przekładania na półmisek. Kto kiedykolwiek miał do czynienia z ciastem drożdżowym, z pewnością sobie z nimi poradzi i nigdy nie spojrzy już na pączki w sklepie.

Nowe buciki stoją dumnie pod ścianą i czekają na jutrzejszy spacer. Mnie przy tej wyjątkowej okazji dostała się torebka i kilka uroczych drobiazgów. Kto choć raz robił zakupy z dziećmi ten wie, jaka to męcząca praca. Należał mi się pączek do popołudniowej kawy.

I wtedy przypomniały mi się te, które smażyłam kilka tygodni temu. Ten w cukierni, choć był wyjątkowo pulchny i nadziany moją ulubioną konfiturą z czarnej porzeczki nie dorastał im do pięt.

Swoją drogą, gdzie też pączki mają pięty…

Nie mam pojęcia, ale wiem, że smażenie pączków to nic trudnego.

Tradycyjne pączki z marmoladą
Czas Przygotowania
1 hr 30 mins
Czas Gotowania
15 mins
Czas Całkowity
1 hr 45 mins
 


Rodzaj Dania: Deser
Ilość Porcji: 10 sztuk
Kalorie: 300 kcal
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • konfitura lub marmolada do nadziania
  • 1 l tłuszczu do smażenia u mnie smalec i olej w stosunku 1:1
Przygotowanie krok po kroku
  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy. W tym celu rozkrusz drożdże do miseczki, oprósz lekko cukrem i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia/spienienia.
  2. Żółtka i jajko utrzyj z cukrem.
  3. Masło rozpuść.
  4. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, ubite jajka z cukrem, rum oraz sól. Zagnieć ciasto do połączenia się składników.
  5. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na dwie równe części. Obie rozwałkuj na grubość palca.
  7. Jedną połowę posmaruj lekko białkiem rozmąconym z odrobiną wody. Nakładaj po porcji konfitury i przykryj drugim płatem ciasta. Dociśnij lekko. Wykrawaj szklanką lub okrągłą foremką pączki. Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.
  8. Pączki można nadziewać konfiturą po usmażeniu. By tak zrobić, wykrawaj tylko jedną warstwę ciasta bez sklejania.
  9. Wykrojone pączki wyłóż na oprószonej mąką stolnicy, przykryj suchą ściereczką i odstaw do wrośnięcia na około 30  minut.
  10. Na tym etapie pączki powinny być pulchne, mocno napuszone i lekkie. Dzięki temu będą dobrze wypieczone, a na środku powstanie charakterystyczna obwódka.
  11. Rozgrzej tłuszcz do 170-190°C w szerokim garnku.
  12. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj wyrośnięte pączki i smaż z obu stron na złoty kolor.
  13. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
  14. Za pomocą szprycy cukierniczej nadziej pączki konfiturą, jeśli nie były nadziane wcześniej.
  15. Polukruj jeszcze ciepłe pączki lub oprósz cukrem pudrem po przestudzeniu.

Smacznego!

0

13 Odpowiedzi

  1. Mam ślinotok… uwielbiam pączki, a te wyglądają jak ideał słodkości! Nie mam ręki do drożdżowych ciast, ale może kiedyś się pokuszę o wykorzystanie tego przepisu ;) Prezentują się znakomicie i wierzę na słowo, że tak też smakują.
    Pozdrawiam!

  2. Cześć, bardzo dobrze tutaj na twoim blogu, świetny wpis, bardzo fajnie się go przegląda, zapewne odwiedze twojego bloga także nie raz ponieważ bardzo jest ciekawy w przeciwieństwie do wielu nowych blogów – Pozdrawiam Bożenka :)

  3. Twoja szklanka mąki to ile gramów tejże mąki,bo ja zauważyłam,że zwykła szklanka do herbaty to 130g mąki a niektóre źródła podają około 200g,więc dając moje 2 szkl.mąki ciasto wyjdzie zbyt rzadkie /chyba/.Zawsze mam z tym problem tzn.szklankami
    Oczywiście pączki wyglądają smakowicie

    1. Używam zawsze szklanki o pojemności 250ml. Waga mąki, która mieści się w takiej szklance to około 130g

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu