Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo

Chleb dyniowy to idealny wypiek na tę porę roku. Jego piękny złocisty kolor zachęca do spróbowania choćby kromeczki, a po pierwszym kęsie już się przepada. Jest naprawdę pyszny i można jeść go bez końca!

Jadąc ostatnio przez nasz piękny kraj widziałam jakie piękne dynie obrodziły w tym sezonie. Na niejednej rabacie widziałam dorodne i ogromne pomarańczowe kule. Przyznam, że aż zaczęłam żałować, że mój chleb dyniowy się skończył jeszcze przed wyjazdem.

Zalet i wyższości domowego pieczywa nad niejednym sklepowym wymieniać nie muszę. Pisałam o tym już nie raz i nie dwa. Wiadomo oczywiście, że wymaga ono nieco poświęconego czasu, nieco czułości i samozaparcia jak większość drożdżowych wypieków, ale dobrze przygotowanie odwdzięcza się nam niesamowitym i niepowtarzalnym smakiem. Szczególnie teraz, gdy zbliża się jesień doceniam domowe wypieki. W domu od razu robi się przytulniej i cieplej. Długie wrześniowe wieczory bywają już chłodne.  Chleb dyniowy w zasadzie nie różni się wiele od innych chlebów wypiekanych na drożdżach. Dodatek pieczonej dyni jednak sprawia, że jest wyjątkowo wilgotny i długo utrzymuje świeżość, co rzadko zdarza się w przypadku innych szybko wyrastających chlebów. No i jeszcze ten kolor – elektryzujący, prawda? Pieczoną dynię wykorzystywałam już kiedyś w pikantnych muffinach z serem, które także gorąco polecam jako alternatywę dla kanapki. Polecam je szczególnie dorosłym i starszym dzieciom ze względu na swoją ostrość. W tej formie mogą nie przypaść do gustu najmłodszym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je w wersji łagodniejszej lub mieszanej.

Chleb dyniowy świetnie smakuje zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Przygotujesz z nim tosty, albo proste kanapki do szkoły. Jest to też ciekawy dodatek do jesiennych zup, czy dań jednogarnkowych. Ja podjadam go tuż po upieczeniu z dodatkiem świeżego masła z czerwonym pieprzem – pycha! Dzieciaki z pewnością pokochają go za ten kolor, a i rodzice będą zadowoleni. W końcu uda się przemycić choć trochę warzyw ich pociech. Wszyscy wiemy, że to nie zawsze jest takie proste i oczywiste.

 

chleb dyniowy z masłem

 

chleb dyniowy prosty przepis

Chleb dyniowy

Prosty i szybki chleb z dodatkiem pieczonej dyni. Piękny kolor, sprężysty miąższ i długo utrzymująca się świeżość chleba sprawia, że chce się go piec co dziennie. Idealny na tosty i kanapki, a także jako dodatek do zup i gulaszy.
Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
wyrastanie: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 5 minutes
Okazja: Pieczywo
Rodzaj dania: Wypieki
Słowa kluczowe: chleb, dynia

Składniki

  • 150 g pieczonej dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej uniwersalnej/typ 650
  • 200 g letniej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant (suszonych)

Przygotowanie krok po kroku

  • Upieczoną dynię zmiksuj na gładki mus. Dodaj wodę, jogurt i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Do dużej miski lub misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier oraz sól (na bok miski, nie na drożdże). Zrób wgłębienie i dodaj płynne składniki. Zarób ciasto, a następnie zagniataj przez około 10 minut stopniowo dolewając oliwę.
  • Dobrze wyrobione ciasto chlebowe odstaw pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i zagniataj ponownie, rozciągając i rolując ciasto. Uformuj bochenek i ułóż na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem lub oprószonej otrębami. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Najlepiej z parą lub naczyniem z wodą ustawionym na dnie piekarnika.
  • Wyrośnięty chleb ponacinaj ostrym nożem i piecz przez około 45 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
  • Ostudź na kratce.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

przepis na chleb dyniowy

prosty przepis na chleb dyniowy

 

3

6 Odpowiedzi

    1. Podczas składania chleba w końcowej fazie ciasto powinno nabrać sprężystości. Przyznam, że ja wręcz dolałam więcej wody, ale może chodzić też o wilgotność dyni – ja użyłam pieczonej hokkaido, która jest dość sucha. W każdy razie dzięki za opinię, sprawdzę to przy najbliższej okazji.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu