Kruche minitarty z czekoladowym ganache

Taka krucha tarta z czekoladowym ganache to królowa deserów. Krucha, ale trzymająca w pełni formę, odrobina kwarkowych konfitur wiśniowym i czekoladowa korona. Czego chcieć więcej…

Chyba tylko dokładki!

Nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo jesteśmy zależni od otaczających nas sprzętów. Dopiero kiedy coś przestaje działać wpadamy w panikę.

I tak spędziłam ostatnie trzy dni niemal nie gotując, nie śpiąc i nie jedząc na próbie znalezienia dziury w całej tej układance.

Teraz czas nadrobić stracone godziny, bo choć powieki kleją się niemiłosiernie, pracy jest więcej niż można by przypuszczać…

Punkt pierwszy dnia – kawa – w takich chwilach nie można zacząć od punktu drugiego.

Punkt drugi – przepis na minitarty z czekoladą w jednym z najlepszych wydań jakie istnieją, z czekoladowym ganache i odrobiną konfitury wiśniowej. Nieziemskie! Musicie spróbować!

Punkt trzeci – ma zbyt wiele podpunktów, by je wszystkie wymienić…

Składniki:

na 6 minitart lub 1 dużą:

kcal:3584 B:45 W:270 T:251 (1 minitarta zawiera około 600kcal)

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (np tortowej)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Czekoladowy ganache:

  • 300g śmietany kremówki 30%-36%
  • 200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • około 200g konfitury wiśniowej lub dżemu wiśniowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
  • Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny. Ciasto możesz też przygotować dzień wcześniej.
  • Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka i zalej śmietanką. Jeśli lubisz słodkie kremy, dodaj 2 łyżki cukru pudru.
  • Podgrzewaj do chwili aż masa całkowicie się połączy i zdejmij z ognia tuż przed zagotowaniem. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do schłodzenia i zastygnięcia.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 4-5mm i wyklej nim foremki na minitarty lub jedną dużą formę  standardowych rozmiarach.
  • Gęsto nakłuj widelcem ciasto, by podczas pieczenia nie powstały wybrzuszenia. Ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Zapobiegnie to “kurczeniu” się ciasta podczas pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor.
  • Ostudź w foremkach.
  • Schłodzony krem czekoladowy ubij mikserem. Nie ubijaj zbyt długo, gdyż stanie się ciężki i straci na puszystości.
  • Na spody ciasta wykładaj po porcji konfitur lub dżemu, a następnie ganache za pomocą worka cukierniczego i dekoracyjnej końcówki.

Smacznego!

17 Odpowiedzi

    1. Może być.
      Jeśli chodzi o przechowywanie to ganach świetnie się przechowuje i spokojnie wytrzyma kilka dni w lodówce, jednak trzeba pamiętać, że zarówno śmietanka jak i czekolada mocno przechodzą zapachami z lodówki, więc trzeba je od nich odizolować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *