Orkiszowy zakwas na barszcz biały – żurek

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej zupy. U mnie jest to zawsze biały barszcz, a od lat przygotowuję go na domowym zakwasie. Tym razem zdecydowałam się na orkiszowy zakwas na żurek. Jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych.

W wiklinowym koszyku wygodnie leżą barwione cebulą jajka, w całym domu pachnie bukszpanem, a zanim na stole pojawi się wędzonka i ćwikła z chrzanem, będziemy raczyć się aromatycznym białym barszczem. Obowiązkowo z jajkiem i zgrabnie pokrojoną białą kiełbasą. Mnie wystarcza za cały posiłek. Wyborny, kwaskowy, gęsty i pachnący czosnkiem i majerankiem. Od kiedy przygotowuję go na domowym zakwasie lubimy go jeszcze bardziej. Nie tylko w Wielkanoc.

Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste i nie powinno przysporzyć najmniejszych problemów nawet początkującym. Jedyne czego wymaga to czasu, by spokojnie uzyskać odpowiednią moc. Orkiszowy zakwas da nam wyrazisty w smaku barszcz biały, dość kwaśny. Sama mam wątpliwości, czy to jeszcze barszcz, czy może już żurek.

Składniki:

  • 6-7 łyżek mąki orkiszowej typ 1850-2000
  • 1l chłodnej przegotowanej wody lub źródlanej
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do kamionkowego naczynia lub słoja wsyp mąkę.
  • Dodaj przyprawy i zalej wodą. Wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku.
  • Przykryj słój gazą i odstaw na 2-4 dni w temperaturze pokojowej. Czas będzie różnił się w zależności od temperatury otoczenia.
  • Codziennie przemieszaj zakwas i sprawdzaj, czy jest już gotowy.
  • Zakwas jest gotowy do użycia, gdy w smaku jest lekko kwaśny.
  • Z gotowego zakwasu usuń czosnek, zakręć i przechowuj w lodówce do kilku tygodni.
  • Aby przyspieszyć fermentację zakwasu, dodaj na początku 1 łyżkę zakwasu chlebowego lub soku z kiszonych ogórków.

 

0

9 Odpowiedzi

    1. Powinien być gotowy dokładnie na czas, ale dla pewności polecam dodać odrobinę zakwasu chlebowego lub wody z kiszonych ogórków dla pewności.Ostatnio mamy dość niskie temperatury :)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu