Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Słońce grzeje niemiłosiernie, ale jeszcze nie szukam schronienia w cieniu. Łapię niemal każdy możliwy promień słońca. Wciąż nie mam dość… Mój maj to miesiąc pierwszych śladów opalenizny, wysadzania ziół do doniczek, bzu i moich ukochanych konwalii…

W maju też częściej niż zazwyczaj, zupełnie nie wiedzieć dlaczego serwuję rodzinie zmyślne dania mięsne. Spotkania przy grillu urządzamy rzadko, ale i tak nikt nie narzeka.

Nie narzekają, bo mięsa wychodzą mi ostatnio wyjątkowo smaczne (to tak w ramach niesponsorowanej autoreklamy). Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym były wyborne. Z wyraźnym smakiem musztardy i miodu – jak dla mnie to jedna z tych niezastąpionych kompozycji smaków, którą trudno pobić. Takiego kurczaka po prostu trzeba skosztować. Z półmiska zniknęło więcej niż zazwyczaj, więc musiało smakować…

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól/pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

  • Udka umyć i osuszyć.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć.
  • Miód, musztardy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać ze sobą na jednolitą masę.
  • Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem tak, by dokładnie były nim pokryte. Przełożyć cebulą, czosnkiem i rozmarynem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 30-40 minut. W połowie tego czasu podlać sosem.
  • Po upływie 30-40 minut zdjąć folię, ponownie podlać powstałym sosem i dopiekać jeszcze 15-20 minut do zarumienienia się skórki.
  • Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

22 Odpowiedzi

  1. Mówią do mnie ,,Zjedz nas czym prędzej”.
    Miodu z musztardą jeszcze nie łączyłam. Najwyższy czas, aby to wreszcie uczynić.
    Już czuję te tryskające kuleczki gorczycy między zębami :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *