Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Słońce grzeje niemiłosiernie, ale jeszcze nie szukam schronienia w cieniu. Łapię niemal każdy możliwy promień słońca. Wciąż nie mam dość… Mój maj to miesiąc pierwszych śladów opalenizny, wysadzania ziół do doniczek, bzu i moich ukochanych konwalii…

W maju też częściej niż zazwyczaj, zupełnie nie wiedzieć dlaczego serwuję rodzinie zmyślne dania mięsne. Spotkania przy grillu urządzamy rzadko, ale i tak nikt nie narzeka.

Nie narzekają, bo mięsa wychodzą mi ostatnio wyjątkowo smaczne (to tak w ramach niesponsorowanej autoreklamy). Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym były wyborne. Z wyraźnym smakiem musztardy i miodu – jak dla mnie to jedna z tych niezastąpionych kompozycji smaków, którą trudno pobić. Takiego kurczaka po prostu trzeba skosztować. Z półmiska zniknęło więcej niż zazwyczaj, więc musiało smakować…

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól/pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

  • Udka umyć i osuszyć.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć.
  • Miód, musztardy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać ze sobą na jednolitą masę.
  • Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem tak, by dokładnie były nim pokryte. Przełożyć cebulą, czosnkiem i rozmarynem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 30-40 minut. W połowie tego czasu podlać sosem.
  • Po upływie 30-40 minut zdjąć folię, ponownie podlać powstałym sosem i dopiekać jeszcze 15-20 minut do zarumienienia się skórki.
  • Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Pychotka :) W przyszłym tygodniu zrobię na 100% Wydaje się proste do zrobienia – nawet jak dla mnie ;)

    1. Pastelle Author says:

      Uda się na pewno. Mam nadzieję, że zasmakuje całej rodzince :)

  2. Doskonałe połączenie! Uwielbiam marynatę miodowo-musztardową :)

  3. jutro na obiadek wypróbujemy :)

  4. Mówią do mnie ,,Zjedz nas czym prędzej”.
    Miodu z musztardą jeszcze nie łączyłam. Najwyższy czas, aby to wreszcie uczynić.
    Już czuję te tryskające kuleczki gorczycy między zębami :)

    1. Pastelle Author says:

      Wypróbuj koniecznie, to bardzo udane połączenie.

  5. Potwierdzam bardzo dobry przepis w sam raz na niedzielny obiadek. Po prostu PYCHA!!!

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) Zapraszam jak najczęściej po kolejne inspiracje :)

  6. To mój dzisiejszy obiad.:) Mam nadzieję, że sos wyjdzie pyszny.:)

  7. Przepyszne :) Wypróbowałam dziś na rodzinie i chłopaku i wszyscy zjedli ze smakiem. Na pewno użyję jeszcze nie raz :D

    PozdraVWiam!

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że kurczak smakował i dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam :)

  8. wspaniały kurczak i sukces kulinarny gwarantowany! bardzo dziękuję za przepis!!!

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że smakowało i serdecznie dziękuję za komentarz. Może teraz jakiś deser? :)

  9. Kurczak rewelacja dzisiaj zrobiłam na obiad PYCHOTKA!!

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że kurczak trafił w gusta kolejnej rodzinie i dziękuję za komentarz :)

  10. wlasnie zrobilam to danie pyszne, dzieki za przepis, pozdrawiam autorke .:)

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że kurczak smakował. Dziękuję za komentarz i pozdrowienia :) Również pozdrawiam :)

  11. A mozna zamarynowac kurczaka na noc i nastepnego dnia upiec?

    1. Małgosia Author says:

      Ze względu na dużą zawartość octu w musztardzie nie zostawiałabym kurczaka w niej aż tak długo.

      1. Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam :)

  12. Natalia says:

    O cholerka, a ja kurczaka właśnie zamarnowałam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close