bułeczki z czekoladą a'la scones - Ósmy Kolor Tęczy

Bułeczki z kropelkami czekolady – bez drożdży a’la scones

Robi się coraz cieplej. Po deszczowej majówce przyszły bardziej słoneczne dni niż mogłabym się w maju spodziewać. I dobrze… Częściej siedzimy na młodej trawce niż w domu, na krócej włączamy piekarnik… Dobre będą bułeczki a’la scones.

Na krócej nie znaczy jednak, że nie włączamy go wcale. Po powrocie z wydłużonego spaceru wszystkim zawsze dopisują apetyty, a przecież nie ma chyba nic lepszego niż domowe wypieki. Nie przejmuję się więc późną porą, ani upływającym czasem i zdecydowanym ruchem ręki wsypuję do miski z właśnie zagniecionym ciastem kropelki czekoladowe, które zostały mi po pieczeniu ostatnich muffinek. Zajęło mi to zaledwie kilka chwil, jeszcze moment i pachnące bułeczki staną na stole. Później zostaną już tylko okruszki i pewnie plamy po czekoladzie.

Nie martwię się, proszek do prania jeszcze mam…

Moja miłość do wypieków drożdżowych przegrała tym razem z  piękną pogodą i jednocześnie ogromną ochotą na upieczenie czegoś smacznego w krótkim czasie. Myślę, że osiągnęłam zamierzony efekt. Dzisiejsze bułeczki łączą w sobie cechy słodkiego pieczywa i pysznych, domowych ciasteczek. Są kruche z zewnątrz, miękkie w środku, najeżone pyszną aromatyczną i kremową czekoladą. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną w porze podwieczorku. Najlepsze są świeże, lekko ciepłe, gdy czekoladą jest wciąż półpłynna.

Bułeczki z kropelkami czekolady - bez drożdży

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 35 minutes
Porcji: 6 -8

Składniki

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru aromatyzowanego wanilią
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150ml mleka
  • 50 g kropelek czekoladowych

Przygotowanie krok po kroku

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać miękkie masło i rozetrzeć w mące, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki.
  • Dodać cukier i mleko. Zagnieść dość miękkie ciasto. Dodać czekoladę i połączyć. Ciasto powinno być dość miękkie, ale na tyle by można je swobodnie rozwałkować.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 2,5-3cm. Podzielić nożem na 6-8 kawałków.
  • Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut w temperaturze 200°C na jasnozłoty kolor.
  • Przestudzić na kratce i podawać z bitą śmietaną.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Smacznego!

9 Odpowiedzi

  1. Ojej! Zabiłaś moją dietę! Jka tylko będę miała trochę czasu, muszę je zrobić! Cała nadzieja w moim bracie, który jest ogromnym łasuchem, że sprzątnie je przede mną … :D

    1. Oj tam, jest tyle większych pokus, nie będzie tak źle. Czasami lepiej ulec jednej pokusie niż zaczekać aż się skumulują, wtedy sprawa robi się znacznie bardziej poważna ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *