Tort Sachera – Sachertorte

Prosty, niemal ascetyczny tort czekoladowy, który podbił podniebienia na całym świecie swoją prostotą i smakiem. To chyba najbardziej znany wypiek europejski. Co w nim jest tak wyjątkowego – nie wiem, ale jedno jest pewne, ten tort jest pyszny! Idealny do popołudniowej kawy, prosty i stosunkowo łatwy do wykonania. Zdecydowanie warto upiec tort Sachera i poczuć się jak w cesarskiej, wiedeńskiej kafejce.

Ciasto samo w sobie jest niezbyt słodkie, nawilżone półpłynną, kwaskową konfiturą morelową i zwieńczone ciągnącą się czekoladową polewą, która gładko oblewa całą powierzchnię tortu i jednocześnie stanowi całą jego dekorację.

sacher torte

Sachertorte

Wiedeński tort Sachera
Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 5 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 10 os.

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70 g mąki pszennej

Polewa:

  • 200 g dżemu lub konfitury morelowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g syropu kukurydzianego
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Czekoladę połam i roztop nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce razem z masłem. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Białka ubij z solą. Gdy piana jest prawie sztywna, dodawaj po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Ubijaj do momentu aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  • Żółtka rozmąć. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj razem.
  • Do masy czekoladowej dodaj mąkę i wymieszaj.
  • Dodaj pianę z białek w 3 porcjach za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia się składników.
  • Masę przełóż do przygotowanej tortownicy i piecz przez około 45-55 minut lub do "suchego patyczka".
  • Ostudź.
  • Połowę konfitury zmiksuj lub przetrzyj przez sito na gładką masę i podgrzej.
  • Biszkopt przekrój wzdłuż na pół i przełóż niezmiksowaną konfiturą lub dżemem.
  • Podgrzaną konfiturę rozsmaruj na całej powierzchni tortu i wstaw na 10 minut do lodówki, by się wchłonęła.
  • W tym czasie przygotuj polewę. Syrop kukurydziany zagotuj z wodą. Następnie dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw na kilka minut by lekko przestygła.
  • Lekko ciepłą polewą pokryj cały tort pozwalając spłynąć nadmiarowi. W tym celu najlepiej postawić ciasto na kratce.
  • Gotowy tort Sachera wstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

8 Odpowiedzi

    1. Można użyć tej samej ilości klasycznego syropu cukrowego lub w wersji na bogato – kremowki, a na koniec dodać 1,5 listka zelatyny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *