Ptysie z farszem serowo-grzybowym - przepis na wytrawną wersję

Ptysie z farszem serowo-grzybowym

Niewielkie, chrupiące ptysie z wyjątkowym i pełnym smaku farszem z grzybów i ciągnącego się sera. Smakują wybornie niezależnie od okazji.

Ptysie smakują każdemu, a w wytrawnej, aromatycznej wersji z grzybami i serem stały się przebojem mojego świątecznego menu zaraz obok pierogów i dumnego pana karpia. Grzybów przecież w święta zabraknąć nie może. Sprawdzą się też jako mała przekąska podczas przyjęć sylwestrowych i karnawałowych, na które sezon właśnie się rozpoczyna. Można je jeść nie odkładając z dłoni kieliszka z ulubionym winem, a przygotować można je wystarczająco wcześniej, by nie spędzić całej imprezy w kuchni. Ja już dawno wyleczyłam się z podawania pracochłonnych przekąsek podczas takich spotkań towarzyskich. Przecież lubię nie tylko gotować.

Czas przygotowania: 2,5h

Ilość porcji: 9 (ok. 3 sztuki na porcję)

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki
  • 100g margaryny PALMA
  • 400ml wody
  • 6 jaj
  • 10g cukru
  • 4g soli

Farsz:

  • 500g grzybów
  • 200g sera o intensywnym smaku
  • 150ml wytrawnego białego wina
  • 150g cebuli
  • 30ml oleju
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Zagotowałam wodę z margaryną i łyżeczką soli.
  • Zdjęłam z ognia i szybko wsypałam całą mąkę. Energicznie mieszałam do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Podgrzewałam, stale mieszając aż masa stała się szklista i elastyczna. Wystudziłam.
  • Do schłodzonej bazy dodawałam po jednym jajku oraz cukier i miksowałam do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyłam do rękawa i wyciskałam partiami na blachę okrągłe ptysie zachowując odstępy.
  • Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC aż będą złociste. Ostudziłam.
  • Grzyby i cebulę pokroiłam. Podsmażyłam na oleju. Po kilku minutach podlałam winem, oprószyłam tymiankiem i dusiłam pod przykryciem przez 10  minut. Po tym czasie odkryłam i odparowałam do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiłam i ostudziłam.
  • Ser starłam i połączyłam z grzybami.
  • Nożem odcinałam czubki ptysiów i wypełniałam farszem.
  • Podgrzałam w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.

Porady:

  • Ptysie świetnie będą smakowały z pieczarkami, szczególnie jeśli dodamy do nich namoczone wcześniej suszone grzyby leśne.

Smacznego!

wpis sponsorowany

10 Odpowiedzi

  1. Witam w klubie miłośników wytrawnych ptysiów -:) Ja takie drobne przegryzki ptysiowe robię z kurczakiem lub kremem paprykowym.
    Pozdrawiam serdecznie.

  2. Jestem zafascynowana Twoim blogiem :) Z pewnością wypróbuję Twoje przepisy, bo przeglądając je stwierdzam, iż każda z tych potraw będzie tak samo apetyczna jak na zdjęciu. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z blogiem jak i konkretniejszym gotowaniem, poznawaniem nowych smaków. Zajrzyj, chętnie poznam zdanie osoby sporo bardziej doświadczonej :) http://www.obiektkulinarny.blog.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *