Sos teriyaki – domowy i prosty

Sos teriyaki kupujemy w niewielkich buteleczkach i wykorzystujemy do azjatyckich dań jako marynaty do mięs, ryb, czy warzyw. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że nadaje się też jako glazura czy aromatyczny dip. Wspaniale komponuje się ze smakiem smażonych potraw, a także a dymnym aromatem grilla. Sos teriyaki to popularny składnik wielu dań i nie wszyscy zdajemy sobie sprawę jak łatwo przygotować go w domu.

Trwa sezon grillowy, a nie dzisiaj wiadomo, że sos teriyaki świetnie w tym czasie się sprawdza. Z tym przepisem okaże się, że można przygotować go samodzielnie ze składników, które bardzo często mamy w kuchennych szafkach – szczególnie jeśli smak azjatyckiej kuchni nie jest nam obcy.

Taki sos bardzo dobrze sprawdza się jako marynata do pieczonych, smażonych mięs, w szczególności drobiu, ryb, a także warzyw. Lata już temu publikowałam przepis na łososia teriyaki i do dzisiaj często wracam do tego dania. Sos można przechowywać w chłodnym miejscu przez dość długi czas lub wykorzystać na bieżąco do potrawy.

Najprostszym sposobem na przygotowanie kurczaka w sosie teriyaki to posmarować lub zalać mięso przygotowaną marynatą, pozostawić na 2 godziny, a następnie upiec w dowolny sposób podlewając pozostałą marynatą. W ten sposób otrzymamy łagodnego kurczaka teriyaki. W wersji na ostro wystarczy dodać chili.

sos teriyaki

 

5 z 2 głosów

Sos teriyaki

Domowy i prosty sos o klasycznym azjatyckim smaku
Porcji 4
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty

Składniki

  • 125 ml jasnego sosu sojowego
  • 40 ml mirin
  • 30 ml octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2-1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego
  • 125 ml wody

Sposób przygotowania

  • Czosnek i imbir drobno zetrzyj i/lub przeciśnij przez praskę. Pozostawione większe kawałki w zasadzie nie zaszkodzą, ale sos nie będzie gładki i jednolity.
  • Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w niewielkim garnuszku
  • Całość doprowadzamy do wrzenia stale mieszając.
  • Zdejmujemy z ognia po 2-3 minutach, gdy sos lekko zgęstnieje.
  • Studzimy.
  • Używamy jako marynaty/glazury do mięs, ryb lub warzyw, lub dip.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka, Przetwory, Przyprawy
Słowa kluczowe: sos sojowy

sos teriyaki

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close