Gulasz wieprzowy z papryką

Nie wiem jak jest  w Waszych domach, ale u mnie gulasze i duszone mięsa utopione w aksamitnych sosach cieszą się dużym powodzeniem. Zarówno mąż, jak i dzieci lubią sosy i rozpływające się w ustach kawałki mięsa. Przez pierwsze lata moich kuchennych eksperymentów – bo chyba trudno inaczej nazwać to, co wtedy tam się działo, gulasze były albo blade, albo sosy grudkowane, albo musiałam używać “dopalaczy”, by danie w ogóle miało smak… Jak teraz spojrzę przez ramię na te czasy, to aż włosy mi się jeżą na głowie.

Dziś moja kuchnia jest zupełnie inną kuchnią… Poza tym, że mam słabość do niektórych składników i włączam je do czego tylko się da, staram się urozmaicać nasze posiłki, podawać je w miarę atrakcyjnie.

Gulasz zajmuje dość wysoką pozycję w rankingu naszych rodzinnych faworytów, a to dlatego, że jest stosunkowo łatwy do przygotowania i za każdym razem może zaskakiwać nowym smakiem.

Na dnie szuflady znalazłam puszkę z kilkoma suszonymi śliwkami… Przyznam, że czasy ich świetności niemal minęły – zrobiły się lekko twarde więc spałaszowanie ich “do kawy” bez bólu szczęki nie wchodziło w grę. Szkoda, by się jednak zmarnowały, więc postanowiłam, że wykorzystam w gulaszu.

gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Uniwersalne danie obiadowe. Proste i smaczne.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Mięsne
Słowa kluczowe: gulasz, gulasz wieprzowy, gulasz z wieprzowiny, przepis na gulasz
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 0,7 kg pokrojonej w kostkę wieprzowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mielona słodka papryka
  • chili w proszku lub łyżeczka sambal oelek
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • garść wędzonych śliwek opcjonalnie
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie krok po kroku

  • W rondlu rozgrzej łyżkę tłuszczu (smalcu lub oliwy). Wrzuć pokrojone w kostkę mięso i podsmaż do zrumienienia.
  • Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż aż zmięknie.
  • Całość oprósz łyżką mąki pszennej. Smaż dalej aż mąka się zarumieni.
  • Mięso dopraw słodką i ostrą papryką, kolendrą, cynamonem i zielem angielskim i podlej bulionem lub wodą tak, by mięso było zanurzone w płynie. Doprowadź do wrzenia "zeskrobując" z dna naczynia mąkę, która przywarła.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Duś pod przykryciem około 30-45 minut na małym ogniu.
  • Dodaj posiekane wędzone śliwki lub pomiń ten etap.
  • Duś do miękkości.
  • Przed podaniem oprósz posiekanymi ziołami: natką pietruszki, koperkiem lub bazylią. Jeśli lubisz, możesz zabielić jogurtem lub śmietaną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami lub pieczywem.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

0

12 Odpowiedzi

  1. Ja robię całkiem podobnie – chociaż bez papryki, bo mój mąż nie przepada, ale uwielbiam mięsa z suszonymi śliwkami, podobnie jak karkówkę czy schab…

    PS. A jutro prawdopodobnie będę robić fasolkę, może nie do końca z Twojego przepisu, ale na pewno będę się inspirować i spróbuję tego dodatku musztardy – nigdy wcześniej nie dodawałam.

    1. Trudno dokładnie wyliczyć czy dużo :) Mąki byłoby około łyżki, a papryki różnie, w zależności od nastroju i upodobań może to być łyżeczka lub dwie – paprykę uwielbiam, więc daję sporo.

  2. pyszny gulasz. nie miałam śliwek ale dodałam suszoną żurawinę i troszeczkę ciemnego sosu sojowego, pychota. stałam przy garku i nie mogłam sie najeść.

    1. Dlatego lubię gulasze… Codziennie może być inny i za każdym razem równie pyszny. Pozdrawiam :)

  3. Osobiście do gulaszu zawsze staram się dodać albo tylko curry albo kurkumę z ostrą papryką. Oprócz tego, że jest smacznie to jest także zdrowo:-)))

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu