Trifle limonkowo - miętowe. Deser mojito - Ósmy Kolor Tęczy

Trifle limonkowo – miętowe. Deser mojito

 

Myślałam, myślałam i wymyśliłam – zielone trifle limonkowe, które swoim optymistycznym kolorem uprzyjemnia mi dzisiejsze słoneczne popołudnie.

Różnorodność smaków i konsystencji sprawia, że z każdą łyżeczką chce się więcej i więcej… Lekko pikantna i orzeźwiająca mięta, cierpka skórka limonki, aksamitny krem angielski i delikatna konsystencja śmietanki to idealne połączenie na taki piękny dzień, jak dziś. Zapomniałabym o biszkopcie skropionym rumem – nic tylko jeść i leżeć na trawie…

 

trifle miętowo limonkowe

Zielone limonkowo miętowe trifle mojito

Czas przygotowania: 45 minutes
Czas gotowania: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 45 minutes
Okazja: Deser
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 1 galaretka Winiary zielona mojito
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 200 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
  • 2-3 łyżki rumu
  • 1/2 limonki sok

krem angielski (custard) limonkowy:

  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 150 ml słodkiej śmietanki 36% kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 duże żółtka
  • 1 limonka skórka

biszkopt:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru lub drobnego kryształu
  • 2 jajka
  • 135 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego

Przygotowanie krok po kroku

1.

  • Przygotować galaretkę wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić i rozlać do pucharków lub szklanek do ok 1/3 wysokości.
  • Garść listków świeżej mięty drobno posiekać. wsypać do każdej szklanki po równej części. Lekko zamieszać, by liście pokryły się galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

2.

  • Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Kolejno dodawać jajka.
  • Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Dodać mleko i aromat rumowy.
  • Wyłożyć na blachę o wymiarach: 25x25 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez ok 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Ostudzić na kratce.

3.

  • Wymieszać kremówkę z mlekiem. Zagotować i zestawić z ognia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną pianę. Dodać skrobię kukurydzianą.
  • Nie przerywając ubijania wąską strużką dolewać gorące mleko ze śmietanką.
  • Do mieszanki dodać skórkę otartą z 1 limonki.
  • Gdy wlejemy cały płyn, przelać z powrotem do garnka i stale mieszając podgrzewać kilka minut na najmniejszym ogniu aż zgęstnieje.
  • Zestawić z ognia i ostudzić. Powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.

Wykończenie deseru:

  • Z ostudzonego ciasta wykrawamy krążki odpowiadające średnicą i kształtem naczyniom, w których przygotowujemy desery. Na stężałą galaretkę wykładamy po krążku ciasta.
  • Skropić sokiem z limonki lub/i rumem.
  • Na warstwę ciasta wykładamy po równo krem angielski i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki by nieco stężał.
  • W tym czasie ubijamy 200ml kremówki z 1-2 łyżkami cukru waniliowego.
  • Na warstwę kremu wykładamy bitą śmietanę i dekorujemy skórką limonki i miętą.
  • Podajemy schłodzone

Uwagi do przepisu

W wersji dla niepiekących, można wykorzystać gotowe, okrągłe biszkopty
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

10 Odpowiedzi

    1. Zachęcam do wypróbowania, smaki idealnie komponują się z taką piękną pogodą, jak teraz :)

  1. Boże, Małgosiu, królowo moja. Jeśli nie wygrasz to osobiście ukatrupię jury.
    Robisz coraz piękniejsze zdjęcia.
    Deser wydaje mi się pracochłonny, ale wart największego zachodu.

    1. Czy uda mi się zdobyć jedną z nagradzanych pozycji nie wiem, bo było wiele naprawdę wspaniałych propozycji, ale czytając taki komentarz nagroda przestała być istotna :) Trifle nie jest deserem, który da się przygotować w kilka minut, ale zapewniam, że warto poświęcić mu trochę czasu. Trudny nie jest, tylko tak wygląda na pierwszy rzut oka :)

  2. No i mam problem, Twoje desery wyglądają tak smakowicie, że nie mogę się zdecydować, który zrobić, wszystkie bym zjadła!!! Pal licho moją dietę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *