Trifle limonkowo - miętowe. Deser mojito - Ósmy Kolor Tęczy

Trifle limonkowo – miętowe. Deser mojito

 

Myślałam, myślałam i wymyśliłam – zielone trifle limonkowe, które swoim optymistycznym kolorem uprzyjemnia mi dzisiejsze słoneczne popołudnie.

Różnorodność smaków i konsystencji sprawia, że z każdą łyżeczką chce się więcej i więcej… Lekko pikantna i orzeźwiająca mięta, cierpka skórka limonki, aksamitny krem angielski i delikatna konsystencja śmietanki to idealne połączenie na taki piękny dzień, jak dziś. Zapomniałabym o biszkopcie skropionym rumem – nic tylko jeść i leżeć na trawie…

 

trifle miętowo limonkowe

Zielone limonkowo miętowe trifle mojito

Czas przygotowania: 45 minutes
Czas gotowania: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 45 minutes
Okazja: Deser
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 1 galaretka Winiary zielona mojito
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 200 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
  • 2-3 łyżki rumu
  • 1/2 limonki sok

krem angielski (custard) limonkowy:

  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 150 ml słodkiej śmietanki 36% kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 duże żółtka
  • 1 limonka skórka

biszkopt:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru lub drobnego kryształu
  • 2 jajka
  • 135 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropel aromatu rumowego

Przygotowanie krok po kroku

1.

  • Przygotować galaretkę wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić i rozlać do pucharków lub szklanek do ok 1/3 wysokości.
  • Garść listków świeżej mięty drobno posiekać. wsypać do każdej szklanki po równej części. Lekko zamieszać, by liście pokryły się galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

2.

  • Margarynę lub masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Kolejno dodawać jajka.
  • Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Dodać mleko i aromat rumowy.
  • Wyłożyć na blachę o wymiarach: 25x25 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez ok 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Ostudzić na kratce.

3.

  • Wymieszać kremówkę z mlekiem. Zagotować i zestawić z ognia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną pianę. Dodać skrobię kukurydzianą.
  • Nie przerywając ubijania wąską strużką dolewać gorące mleko ze śmietanką.
  • Do mieszanki dodać skórkę otartą z 1 limonki.
  • Gdy wlejemy cały płyn, przelać z powrotem do garnka i stale mieszając podgrzewać kilka minut na najmniejszym ogniu aż zgęstnieje.
  • Zestawić z ognia i ostudzić. Powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.

Wykończenie deseru:

  • Z ostudzonego ciasta wykrawamy krążki odpowiadające średnicą i kształtem naczyniom, w których przygotowujemy desery. Na stężałą galaretkę wykładamy po krążku ciasta.
  • Skropić sokiem z limonki lub/i rumem.
  • Na warstwę ciasta wykładamy po równo krem angielski i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki by nieco stężał.
  • W tym czasie ubijamy 200ml kremówki z 1-2 łyżkami cukru waniliowego.
  • Na warstwę kremu wykładamy bitą śmietanę i dekorujemy skórką limonki i miętą.
  • Podajemy schłodzone

Uwagi do przepisu

W wersji dla niepiekących, można wykorzystać gotowe, okrągłe biszkopty
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

10 Odpowiedzi

  1. Boże, Małgosiu, królowo moja. Jeśli nie wygrasz to osobiście ukatrupię jury.
    Robisz coraz piękniejsze zdjęcia.
    Deser wydaje mi się pracochłonny, ale wart największego zachodu.

    1. Czy uda mi się zdobyć jedną z nagradzanych pozycji nie wiem, bo było wiele naprawdę wspaniałych propozycji, ale czytając taki komentarz nagroda przestała być istotna :) Trifle nie jest deserem, który da się przygotować w kilka minut, ale zapewniam, że warto poświęcić mu trochę czasu. Trudny nie jest, tylko tak wygląda na pierwszy rzut oka :)

  2. No i mam problem, Twoje desery wyglądają tak smakowicie, że nie mogę się zdecydować, który zrobić, wszystkie bym zjadła!!! Pal licho moją dietę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *