Najlepsze bułki śniadaniowe

Zapach świeżo upieczonych bułek na śniadanie marzy mi się często i jeśli tylko mam chwilkę, piekę je sama. Szczególnie w weekendy i teraz, w wakacje, bo dzieci śpią dłużej, a poranki bywają spokojniejsze. Nie ma nic lepszego niż wciąż jeszcze ciepła bułeczka, której chrupiąca skórka aż kruszy się podczas krojenia, a masło topi pod nożem. Są tak smaczne, że dodatki grają już tylko drugie skrzypce, bo wiele nie trzeba – odrobina masła, ulubiona konfitura i kubek zbożowej kawy lub kakao. Smaki dzieciństwa, bo takich bułek dzisiaj już nie ma…

Te bułeczki właściwie nie miały ukazać się na blogu, ale za namową czytelników, upiekłam je ponownie, tym razem w formie bagietek, co także w tym przypadku polecam, spisałam skrupulatnie przepis, upewniłam się, że poza świetnym wyglądem bułeczki są wspaniałe, a przepis powtarzalny i niezawodny. I  oto on, jest i poleca zuchwale na śniadanie.

Składniki:(8 sztuk)

  • 450g mąki pszennej typ 650 (uniwersalnej)
  • 350g wody
  • 7g drożdży instant
  • 10g soli
  • 5g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki ciasta zarób, a następnie zagniataj przez około 10-15 minut ręcznie lub przez 3-5 minut za pomocą robota kuchennego. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości, na 45-60 minut w temperaturze pokojowej.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i natłuszczoną dłonią zagnieć ponownie ciasto rozciągając je i składając jak kopertę tak długo, aż stanie się sprężyste i nie będzie się rozpływało.
  • Wyrobione ciasto podziel na 8 części i uformuj okrągłe bułki (lub 2 podłużne bagietki).
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Uformowane bułeczki ułóż na blasze i pozostaw do napuszenia przez około 20 minut w ciepłym miejscu.
  • Wyrośnięte bułki natnij z góry jednym cięciem ostrym  nożem i wstaw do piekarnika z parą.
  • Piecz przez około 15 minut lub do uzyskania odpowiednio wypieczonej, rumianej skórki.
  • Wystudź na kratce.

Smacznego!

0

13 Odpowiedzi

  1. Teraz mam opcje wyrabiania ciasta w robocie kuchennym, k***, to pichcę bułeczki słodkie itd:) fajny przepis

  2. Dzisiaj skusilam sie zrobic buleczki z Twojego przepisu i przyznac musze ,ze sa przepyszne i bardzo sycace ;)
    na poczatku troche mnie zdziwila taka ilosc wody ale jak to mowia strach ma wielkie oczy :D Przepis juz zapisalam i lece szukac innych super przepisow na Twoim blogu ;) Pozdrawiam serdecznie.

    1. To prawda,wody wydaje się dużo, ale właśnie dlatego bułeczki są takie dobre. Im ciasto chlebowe jest luźniejsze, tym lepiej. Cieszę się, że bułeczki się udały 😍

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: