Najlepsze bułki śniadaniowe

Nic tak nie pachnie, jak świeże bułki na śniadanie marzy mi się często i jeśli tylko mam chwilkę, piekę je sama. Szczególnie w weekendy i teraz, w wakacje, bo dzieci śpią dłużej, a poranki bywają spokojniejsze. Nie ma nic lepszego niż wciąż jeszcze ciepła bułeczka, której chrupiąca skórka aż kruszy się podczas krojenia, a masło topi pod nożem. Są tak smaczne, że dodatki grają już tylko drugie skrzypce, bo wiele nie trzeba – odrobina masła, ulubiona konfitura i kubek zbożowej kawy lub kakao. Smaki dzieciństwa, bo takich bułek dzisiaj już nie ma…

Te bułeczki właściwie nie miały ukazać się na blogu, ale za namową czytelników, upiekłam je ponownie, tym razem w formie bagietek, co także w tym przypadku polecam, spisałam skrupulatnie przepis, upewniłam się, że poza świetnym wyglądem bułeczki są wspaniałe, a przepis powtarzalny i niezawodny. I  oto on, jest i poleca zuchwale na śniadanie.

 

Najlepsze bułki śniadaniowe
Czas Przygotowania
1 hr 5 mins
Czas Gotowania
12 mins
Czas Całkowity
1 hr 17 mins
 
Rodzaj Dania: Pieczywo
Ilość Porcji: 8 sztuk
Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650 uniwersalnej
  • 350 g wody
  • 7 g drożdży instant
  • 10 g soli
  • 5 g cukru
Przygotowanie krok po kroku
  1. Wszystkie składniki ciasta zarób, a następnie zagniataj przez około 10-15 minut ręcznie lub przez 3-5 minut za pomocą robota kuchennego. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości, na 45-60 minut w temperaturze pokojowej.
  2. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i natłuszczoną dłonią zagnieć ponownie ciasto rozciągając je i składając jak kopertę tak długo, aż stanie się sprężyste i nie będzie się rozpływało.
  3. Wyrobione ciasto podziel na 8 części i uformuj okrągłe bułki (lub 2 podłużne bagietki).
  4. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  5. Uformowane bułeczki ułóż na blasze i pozostaw do napuszenia przez około 20 minut w ciepłym miejscu.
  6. Wyrośnięte bułki natnij z góry jednym cięciem ostrym  nożem i wstaw do piekarnika z parą.
  7. Piecz przez około 15 minut lub do uzyskania odpowiednio wypieczonej, rumianej skórki.
  8. Wystudź na kratce.

Smacznego!

0

19 odpowiedzi

  1. Teraz mam opcje wyrabiania ciasta w robocie kuchennym, k***, to pichcę bułeczki słodkie itd:) fajny przepis

  2. Dzisiaj skusilam sie zrobic buleczki z Twojego przepisu i przyznac musze ,ze sa przepyszne i bardzo sycace ;)
    na poczatku troche mnie zdziwila taka ilosc wody ale jak to mowia strach ma wielkie oczy :D Przepis juz zapisalam i lece szukac innych super przepisow na Twoim blogu ;) Pozdrawiam serdecznie.

    1. To prawda,wody wydaje się dużo, ale właśnie dlatego bułeczki są takie dobre. Im ciasto chlebowe jest luźniejsze, tym lepiej. Cieszę się, że bułeczki się udały 😍

  3. Czy można upiec w piekarniku bez funkcji pary? Jaką wtedy ustawić temperaturę i jak długo piec?

    1. Oczywiście, para nie jest niezbędna, choć sprawia, że bułeczki są bardziej chrupiące. Można zamiast tego spryskać wnętrze piekarnika tuż po włożeniu bułeczek wodą i od razu zamknąć drzwiczki lub wstawić na dno naczynie z kilkoma kostkami lodu. Temperaturę proszę zastosować tę samą, czas pieczenia natomiast w zależności od piekarnika – ten sam lub do 3-5 minut dłużej.

    1. Nie robiłam w ten sposób bułek z tego przepisu. Proszę wstawić ciasto do lodówki na czas wyrastania, powinny wyjść ok.

    1. Do bułek polecam mąkę typ 650 tzw uniwersalną. Nie znaczy to, że z tortowej nic nie wyjdzie – będą bardziej „puchate” w środku, lżejsze, mniej pożywne.

Dodaj komentarz