Najlepsze bułki śniadaniowe

Nic tak nie pachnie, jak świeże bułki na śniadanie marzy mi się często i jeśli tylko mam chwilkę, piekę je sama. Szczególnie w weekendy i teraz, w wakacje, bo dzieci śpią dłużej, a poranki bywają spokojniejsze. Nie ma nic lepszego niż wciąż jeszcze ciepła bułeczka, której chrupiąca skórka aż kruszy się podczas krojenia, a masło topi pod nożem. Są tak smaczne, że dodatki grają już tylko drugie skrzypce, bo wiele nie trzeba – odrobina masła, ulubiona konfitura i kubek zbożowej kawy lub kakao. Smaki dzieciństwa, bo takich bułek dzisiaj już nie ma…

Te bułeczki właściwie nie miały ukazać się na blogu, ale za namową czytelników, upiekłam je ponownie, tym razem w formie bagietek, co także w tym przypadku polecam, spisałam skrupulatnie przepis, upewniłam się, że poza świetnym wyglądem bułeczki są wspaniałe, a przepis powtarzalny i niezawodny. I  oto on, jest i poleca zuchwale na śniadanie.

 

3.78 z 9 głosów

Najlepsze bułki śniadaniowe

Porcji 8 sztuk
Czas przygotowania 1 hr 5 mins
Czas gotowania 12 mins
Czas całkowity 1 hr 17 mins

Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 650 uniwersalnej
  • 350 g wody
  • 7 g drożdży instant
  • 10 g soli
  • 5 g cukru

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki ciasta zarób, a następnie zagniataj przez około 10-15 minut ręcznie lub przez 3-5 minut za pomocą robota kuchennego. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości, na 45-60 minut w temperaturze pokojowej.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i natłuszczoną dłonią zagnieć ponownie ciasto rozciągając je i składając jak kopertę tak długo, aż stanie się sprężyste i nie będzie się rozpływało.
  • Wyrobione ciasto podziel na 8 części i uformuj okrągłe bułki (lub 2 podłużne bagietki).
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Uformowane bułeczki ułóż na blasze i pozostaw do napuszenia przez około 20 minut w ciepłym miejscu.
  • Wyrośnięte bułki natnij z góry jednym cięciem ostrym  nożem i wstaw do piekarnika z parą.
  • Piecz przez około 15 minut lub do uzyskania odpowiednio wypieczonej, rumianej skórki.
  • Wystudź na kratce.
Okazja: Pieczywo

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Chętnie bym zjadła taką jeszcze lekko ciepłą bułeczkę na śniadanie:)

  2. Wygladaja smakowicie! Musze je wyprobowac. Pozdrawiam!

  3. Nie ma to jak pieczywo własnej roboty :)

  4. Jeju, czy może być coś lepszego od świeżutkich bułeczek własnej roboty? ;) Już wiem, co zrobię jutro na śniadanko

  5. Wyglądają obłędnie :), zapisuję przepis :)

  6. ~Marzena says:

    Bułeczki genialne :-) dzisiaj znowu będę robić :-)

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakują. Ja do dzisiaj często wracam do tego przepisu :)

      1. a co tojest piekarnikz parą (wstaw do piekarnika z parą.)?

        1. Małgosia Author says:

          Są dwie opcje: 1. piekarnik z funkcją pieczenia parowego lub 2. na dno piekarnika wstawione naczynie z zimną wodą lub kostkami lodu dla wytworzenia odpowiedniej wilgotności podczas pieczenia.
          Można upiec bułki bez pary, ale polecam tę metodę podczas pieczenia pieczywa.

        2. Upiekłam tak jak w przepisie i wyszły mi pyzy zamiast bułek 😶

        3. Ruuuuda says:

          Upiekłam tak jak w przepisie i wyszły mi pyzy zamiast bułek 😶

  7. Teraz mam opcje wyrabiania ciasta w robocie kuchennym, k***, to pichcę bułeczki słodkie itd:) fajny przepis

  8. bułeczki rewelacja,moim zdaniem ciut za dużo płynów

    1. Asia Gdańsk says:

      U mnie też za rzadkie ciasto wyszło mimo że dołożyłam 3 łyżki mąki

      1. Małgosia Author says:

        Ciasto powinno być dość rzadkie. Jeśli się rozpływa, znaczy często tyle, że wymaga dłuższego wyrabiania i rozciągania. Dzięki tej konsystencji ciasta bułeczki są takie smaczne i chrupiące.

  9. Dzisiaj skusilam sie zrobic buleczki z Twojego przepisu i przyznac musze ,ze sa przepyszne i bardzo sycace ;)
    na poczatku troche mnie zdziwila taka ilosc wody ale jak to mowia strach ma wielkie oczy :D Przepis juz zapisalam i lece szukac innych super przepisow na Twoim blogu ;) Pozdrawiam serdecznie.

    1. Małgosia Author says:

      To prawda,wody wydaje się dużo, ale właśnie dlatego bułeczki są takie dobre. Im ciasto chlebowe jest luźniejsze, tym lepiej. Cieszę się, że bułeczki się udały ?

  10. Aleksandra Tabor says:

    Czy można upiec w piekarniku bez funkcji pary? Jaką wtedy ustawić temperaturę i jak długo piec?

    1. Małgosia Author says:

      Oczywiście, para nie jest niezbędna, choć sprawia, że bułeczki są bardziej chrupiące. Można zamiast tego spryskać wnętrze piekarnika tuż po włożeniu bułeczek wodą i od razu zamknąć drzwiczki lub wstawić na dno naczynie z kilkoma kostkami lodu. Temperaturę proszę zastosować tę samą, czas pieczenia natomiast w zależności od piekarnika – ten sam lub do 3-5 minut dłużej.

  11. Czy te bułeczki można nastawić na noc a upiec rano?

    1. Małgosia Author says:

      Nie robiłam w ten sposób bułek z tego przepisu. Proszę wstawić ciasto do lodówki na czas wyrastania, powinny wyjść ok.

  12. Pozdrawiam says:

    Czy można użyć mąki tortowej?

    1. Małgosia Author says:

      Do bułek polecam mąkę typ 650 tzw uniwersalną. Nie znaczy to, że z tortowej nic nie wyjdzie – będą bardziej „puchate” w środku, lżejsze, mniej pożywne.

  13. Swietny przepis. Dzis je upieklam i sa fantastyczne. Moj ulubiony teraz , a wyprobowalam juz bardzo duzo przepisow na bulki. Ten jest najlepszy:)) dziekujemy ??

    1. Małgosia Author says:

      Super, że smakują! Sama wracam do tego przepisu bardzo często :)

  14. Wczoraj zrobiłam bułeczki według przepisu i w smaku wyszły przepyszne :D
    Niestety, ciasto mi się strasznie lepiło :(
    Po ciężkich próbach uformowania z nich bułeczek, one po prostu rozlały się po blaszce. Na szczęście się tylko połączyły, ale przez to nie wyrosły tak duże jak na zdjęciu. Zastanawiam się co mogłam zrobić źle.

    1. Małgosia Author says:

      Ciasto może być trochę lepkie – pieczywo z takiego ciasta jest bardziej chrupiące i smaczniejsze. Co do rozpływających się bułeczek, powodem może być zbyt słabe wyrobienie ciasta, albo nieodpowiednie złożenie/uformowanie bułek. Różnice mogą też wynikać z różnej wilgotności mąki, którą gołym okiem ciężko stwierdzić.
      Jeśli ciasto sprawia naprawdę duże problemy podczas obróbki, można lekko podsypać je mąką.

  15. Chętnie bym upiekła Twoje bułeczki ale niestety mój piekarnik chyba nie posiada funkcji pary. Czy mimo to mogę spróbować?

    1. Małgosia Author says:

      Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby bułki upiec bez pary lub przed włożeniem bułek do piekarnika na spód postawić blachę z kostkami lodu. Bułki będą równie pyszne, a naprawdę je polecam.

  16. Użyłam mąki pszennej 550 a wody 300ml. Wyszły mięciutkie bardzo dobre. Ja zrobiłam podłużne posypane sezamem i wykorzystałam do hamburgerów. Dziękuje za przepis i polecam.

    Załącznik

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę. Dzięki za komentarz i zdjęcie <3 Wyszły pysznie!

  17. Katarzyna says:

    Zrobiłam pół na pół z mąk poznańskiej typ 500 i orkiszowej typ 550. Dałam 300 ml wody. Myślałam, że nie wyjdą, bo ciasto rosło aż 1 godzinę i 20 min., a i tak nie jestem pewna, czy podwoilo objętość (dlaczego?). Gdy zagniatalam ponownie, nie było klejące. Bułki wyszły jednak przepyszne, a ich smak przypomina prawdziwe bułki z dziecinstwa, gdy nie było jeszcze tego napompowanego pieczywa. Przepis bardzo dobry i godny polecenia.

    Załącznik

    1. Małgosia Author says:

      Czasami zdarza się, że drożdże rosną wolno. Być może pogoda nie sprzyjała, a może posypałaś je nieco solą. Ważne, że bułeczki się mimo to pięknie udały. Dziękuję za zdjęcie i komentarz.
      Małgosia.

  18. Katarzyna says:

    To w jaki sposób dodać sól, by nie posypać drożdży? Czy dodawanie do miski składników w odpowiedniej kolejności ma znaczenie? Dziękuję z góry za odpowiedź.

    1. Małgosia Author says:

      Sól najlepiej wsypać do miski gdzieś z boku, nie bezpośrednio na drożdże. Zdarza się, że spowalnia to ich rozrost. Aby przyspieszyć ich pracę, można też przygotować prosty rozczyn, rozprowadzając suszone drożdże w niewielkiej ilości letniej wody. Po kilku minutach powinny zacząć się pienić, a to z kolei da nam pewność, że są dobre. To też nie zawsze jest pewnikiem.
      Kolejność dodawania składników teoretycznie znaczenie ma, jednak z mojego doświadczenia wynika, że w tak prostym cieście, jak na tę bułki wystarczy dobrze je wyrobić. Jeśli nie jesteśmy pewni konsystencji, warto jedynie stopniowo dodawać wodę.

  19. Czy mozna uzyc swiezych drozdzy?

    1. Małgosia Author says:

      Można. Około 20 g wystarczy. Przed dodaniem do mąki, należy zrobić rozczyn.

  20. a mi nie wyszły, pytanie dlaczego? Ciasto wyrobione w maszynie do wyrabianie chleba. Po wyrabianiu i garowaniu próbowałam wyjąć i ciasto było leeeeeepie jak diabli. Ok, wszyscy piszą, że jest luźne więc się zrażałam ale co dalej… Próbowałam uformować bułki i robiąc malutkie kuleczki rozlewały się jak naleśniki. Podsypałam trochę mąką żeby nie przesadzić. Do uformowania były ok, po położeniu na blaszce znowu się rozlewały jak naleśniki. I teraz nie wiem na jakim etapie i co robię źle. Kto ma pomysł

    1. Małgosia Author says:

      Nie widząc ciasta trudno doradzić, co mogło pójść nie tak. Jeśli proporcje były należycie zachowane, to problem może leżeć w składaniu bułek – samo uformowanie kuleczek może nie wystarczyć, należy naciągać ciasto i zawijać pod spód. Postępując w ten sposób można nadać trwały kształt bułki, czy bochenka naprawdę bardzo luźnemu ciastu.

  21. Bułki wyszły przepyszne, chociaż mialam problem z wyrobieniem ciasta, gdyż bylo rzadkie. Juz mialam sie poddać, lecz dosypalam troche mąki i sie udało 😊

    Załącznik

  22. Kasia P says:

    witam
    czy zamiast drożdży instant można użyć swieżych? jesli tak to ile gramów należy przygotować? :-)
    pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Jak najbardziej, w każdym przepisie można wykorzystać drożdże świeże (i odwrotnie) z równie świetnym skutkiem. Proszę zastosować 3x więcej drożdży świeżych niż suszonych. W tym przypadku będzie to 21g

  23. Zdecydowanie najlepsze bułki na śniadanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close