Najlepsze bułki śniadaniowe

Nic tak nie pachnie, jak świeże bułki na śniadanie marzy mi się często i jeśli tylko mam chwilkę, piekę je sama. Szczególnie w weekendy i teraz, w wakacje, bo dzieci śpią dłużej, a poranki bywają spokojniejsze. Nie ma nic lepszego niż wciąż jeszcze ciepła bułeczka, której chrupiąca skórka aż kruszy się podczas krojenia, a masło topi pod nożem. Są tak smaczne, że dodatki grają już tylko drugie skrzypce, bo wiele nie trzeba – odrobina masła, ulubiona konfitura i kubek zbożowej kawy lub kakao. Smaki dzieciństwa, bo takich bułek dzisiaj już nie ma…

Te bułeczki właściwie nie miały ukazać się na blogu, ale za namową czytelników, upiekłam je ponownie, tym razem w formie bagietek, co także w tym przypadku polecam, spisałam skrupulatnie przepis, upewniłam się, że poza świetnym wyglądem bułeczki są wspaniałe, a przepis powtarzalny i niezawodny. I  oto on, jest i poleca zuchwale na śniadanie.

 

domowe bułki pszenne

Najlepsze bułki śniadaniowe

Czas przygotowania: 1 hour 5 minutes
Czas gotowania: 12 minutes
Czas całkowity: 1 hour 17 minutes
Okazja: Pieczywo
Porcji: 8 sztuk

Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 650 uniwersalnej
  • 350 g wody
  • 7 g drożdży instant
  • 10 g soli
  • 5 g cukru

Przygotowanie krok po kroku

  • Wszystkie składniki ciasta zarób, a następnie zagniataj przez około 10-15 minut ręcznie lub przez 3-5 minut za pomocą robota kuchennego. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości, na 45-60 minut w temperaturze pokojowej.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i natłuszczoną dłonią zagnieć ponownie ciasto rozciągając je i składając jak kopertę tak długo, aż stanie się sprężyste i nie będzie się rozpływało.
  • Wyrobione ciasto podziel na 8 części i uformuj okrągłe bułki (lub 2 podłużne bagietki).
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Uformowane bułeczki ułóż na blasze i pozostaw do napuszenia przez około 20 minut w ciepłym miejscu.
  • Wyrośnięte bułki natnij z góry jednym cięciem ostrym  nożem i wstaw do piekarnika z parą.
  • Piecz przez około 15 minut lub do uzyskania odpowiednio wypieczonej, rumianej skórki.
  • Wystudź na kratce.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

31 Odpowiedzi

  1. Dzisiaj skusilam sie zrobic buleczki z Twojego przepisu i przyznac musze ,ze sa przepyszne i bardzo sycace ;)
    na poczatku troche mnie zdziwila taka ilosc wody ale jak to mowia strach ma wielkie oczy :D Przepis juz zapisalam i lece szukac innych super przepisow na Twoim blogu ;) Pozdrawiam serdecznie.

    1. To prawda,wody wydaje się dużo, ale właśnie dlatego bułeczki są takie dobre. Im ciasto chlebowe jest luźniejsze, tym lepiej. Cieszę się, że bułeczki się udały ?

    1. Oczywiście, para nie jest niezbędna, choć sprawia, że bułeczki są bardziej chrupiące. Można zamiast tego spryskać wnętrze piekarnika tuż po włożeniu bułeczek wodą i od razu zamknąć drzwiczki lub wstawić na dno naczynie z kilkoma kostkami lodu. Temperaturę proszę zastosować tę samą, czas pieczenia natomiast w zależności od piekarnika – ten sam lub do 3-5 minut dłużej.

    1. Nie robiłam w ten sposób bułek z tego przepisu. Proszę wstawić ciasto do lodówki na czas wyrastania, powinny wyjść ok.

    1. Do bułek polecam mąkę typ 650 tzw uniwersalną. Nie znaczy to, że z tortowej nic nie wyjdzie – będą bardziej “puchate” w środku, lżejsze, mniej pożywne.

  2. Swietny przepis. Dzis je upieklam i sa fantastyczne. Moj ulubiony teraz , a wyprobowalam juz bardzo duzo przepisow na bulki. Ten jest najlepszy:)) dziekujemy ??

  3. Wczoraj zrobiłam bułeczki według przepisu i w smaku wyszły przepyszne :D
    Niestety, ciasto mi się strasznie lepiło :(
    Po ciężkich próbach uformowania z nich bułeczek, one po prostu rozlały się po blaszce. Na szczęście się tylko połączyły, ale przez to nie wyrosły tak duże jak na zdjęciu. Zastanawiam się co mogłam zrobić źle.

    1. Ciasto może być trochę lepkie – pieczywo z takiego ciasta jest bardziej chrupiące i smaczniejsze. Co do rozpływających się bułeczek, powodem może być zbyt słabe wyrobienie ciasta, albo nieodpowiednie złożenie/uformowanie bułek. Różnice mogą też wynikać z różnej wilgotności mąki, którą gołym okiem ciężko stwierdzić.
      Jeśli ciasto sprawia naprawdę duże problemy podczas obróbki, można lekko podsypać je mąką.

  4. Chętnie bym upiekła Twoje bułeczki ale niestety mój piekarnik chyba nie posiada funkcji pary. Czy mimo to mogę spróbować?

    1. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby bułki upiec bez pary lub przed włożeniem bułek do piekarnika na spód postawić blachę z kostkami lodu. Bułki będą równie pyszne, a naprawdę je polecam.

  5. Użyłam mąki pszennej 550 a wody 300ml. Wyszły mięciutkie bardzo dobre. Ja zrobiłam podłużne posypane sezamem i wykorzystałam do hamburgerów. Dziękuje za przepis i polecam.

    Załącznik

  6. Zrobiłam pół na pół z mąk poznańskiej typ 500 i orkiszowej typ 550. Dałam 300 ml wody. Myślałam, że nie wyjdą, bo ciasto rosło aż 1 godzinę i 20 min., a i tak nie jestem pewna, czy podwoilo objętość (dlaczego?). Gdy zagniatalam ponownie, nie było klejące. Bułki wyszły jednak przepyszne, a ich smak przypomina prawdziwe bułki z dziecinstwa, gdy nie było jeszcze tego napompowanego pieczywa. Przepis bardzo dobry i godny polecenia.

    Załącznik

    1. Czasami zdarza się, że drożdże rosną wolno. Być może pogoda nie sprzyjała, a może posypałaś je nieco solą. Ważne, że bułeczki się mimo to pięknie udały. Dziękuję za zdjęcie i komentarz.
      Małgosia.

  7. To w jaki sposób dodać sól, by nie posypać drożdży? Czy dodawanie do miski składników w odpowiedniej kolejności ma znaczenie? Dziękuję z góry za odpowiedź.

    1. Sól najlepiej wsypać do miski gdzieś z boku, nie bezpośrednio na drożdże. Zdarza się, że spowalnia to ich rozrost. Aby przyspieszyć ich pracę, można też przygotować prosty rozczyn, rozprowadzając suszone drożdże w niewielkiej ilości letniej wody. Po kilku minutach powinny zacząć się pienić, a to z kolei da nam pewność, że są dobre. To też nie zawsze jest pewnikiem.
      Kolejność dodawania składników teoretycznie znaczenie ma, jednak z mojego doświadczenia wynika, że w tak prostym cieście, jak na tę bułki wystarczy dobrze je wyrobić. Jeśli nie jesteśmy pewni konsystencji, warto jedynie stopniowo dodawać wodę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *