Od południa zastanawiałam się, którym ciastem Was dziś poczęstować. Raz sięgałam po moje ulubione ciasto jogurtowe, raz po równie mi bliską drożdżówkę. Trudno było, tym bardziej, że oba wypieki są rabarbarowe.
Zdecydowałam się w końcu na ciasto z rabarbarem – drożdżowe (przeważyło, bo piekłam ostatnio dwa razy), puszyste i lekkie jak nigdy dotąd. Długo utrzymuje świeżość, a kruszonka… Jak to kruszonka – zawsze znika jako pierwsza…
Zawsze kroję zanim wystygnie…

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 7 g suszonych drożdży 1 opakowanie
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 15 g masła
- 15 ml oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 70 g masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 250-300 g rabarbaru i truskawek
Sposób przygotowania
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie błyszcząca, dodać żółtka i połączyć.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać.
- Dodać ciepłe mleko, pianę i roztopione i ostudzone masło, olej i esencję. Dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk, ale nie może być zbyt twarde. Gdyby tak się jednak stało, należy dodać odrobinę więcej mleka.
- Blaszkę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Przygotować kruszonkę: do rozpuszczonego i ostudzonego masła dodać mąkę i cukier puder. Zagnieść razem. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku - zbrylać się ściśnięta w dłoni i rozpadać pod palcami. Odstawić do lodówki do chwili wyłożenia na ciasto.
- Rabarbar dokładnie obrać i dość drobno pokroić.
- Wyrośnięte ciasto zwilżyć wodą. Wysypać rabarbar, a następnie kruszonkę.
- Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć i ustawić temperaturę na 200
- °C. Od chwili osiągnięcia maksymalnej temperatury piec ok 35-40 minut. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, a kruszonka lekko złocista.
Zobacz inne przepisy z rabarbarem
Ciasto – ideał. Kocham takie :)
jakie ładne zdjęcia!
ach, i u mnie było drożdżowe z rabarbarem!
Pyszności! ja ostatnio zdecydowałam się na jogurtowe, ale drożdżowe również za mną chodzi :)
Mmm, wspomnienie dzieciństwa… Pychotka :)
Fantastyczne! Dawno nie jadłam drożdżowego:( Muszę to zmienić…
Spróbuj tego przepisu. Chyba najlepszy, jakie piekłam do tej pory :)
Ciasto drożdżowe to smaki dzieciństwa, ostatnio z braku czasu zapomniałam o tym pysznym przysmaku, ale w tygodniu postaram się to naprawić !!! :) Wygląda przepysznie.
Jak apetycznie wygląda!
Mam pytanie:
Jesli drozdze swieze,to ile ?
Zazwyczaj wychodzi x2. Czyli w tym przypadku około 15g