Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - Ósmy Kolor Tęczy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Od południa zastanawiałam się, którym ciastem Was dziś poczęstować. Raz sięgałam po moje ulubione ciasto jogurtowe, raz po równie mi bliską drożdżówkę. Trudno było, tym bardziej, że oba wypieki są rabarbarowe.

Zdecydowałam się w końcu na ciasto z rabarbarem – drożdżowe (przeważyło, bo piekłam ostatnio dwa razy), puszyste i lekkie jak nigdy dotąd. Długo utrzymuje świeżość, a kruszonka… Jak to kruszonka – zawsze znika jako pierwsza…

Zawsze kroję zanim wystygnie…

drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Czas przygotowania: 1 hour
Czas gotowania: 40 minutes
Czas całkowity: 1 hour 40 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 2 szt x 18cm średnica

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 7 g suszonych drożdży 1 opakowanie
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 15 g masła
  • 15 ml oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 70 g masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 250-300 g rabarbaru i truskawek

Przygotowanie krok po kroku

  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie błyszcząca, dodać żółtka i połączyć.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać.
  • Dodać ciepłe mleko, pianę i roztopione i ostudzone masło, olej i esencję. Dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk, ale nie może być zbyt twarde. Gdyby tak się jednak stało, należy dodać odrobinę więcej mleka.
  • Blaszkę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Przygotować kruszonkę: do rozpuszczonego i ostudzonego masła dodać mąkę i cukier puder. Zagnieść razem. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku - zbrylać się ściśnięta w dłoni i rozpadać pod palcami. Odstawić do lodówki do chwili wyłożenia na ciasto.
  • Rabarbar dokładnie obrać i dość drobno pokroić.
  • Wyrośnięte ciasto zwilżyć wodą. Wysypać rabarbar, a następnie kruszonkę.
  • Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć i ustawić temperaturę na 200
  • °C. Od chwili osiągnięcia maksymalnej temperatury piec ok 35-40 minut. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, a kruszonka lekko złocista.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Zobacz inne przepisy z rabarbarem

10 Odpowiedzi

  1. Ciasto drożdżowe to smaki dzieciństwa, ostatnio z braku czasu zapomniałam o tym pysznym przysmaku, ale w tygodniu postaram się to naprawić !!! :) Wygląda przepysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *