Pierogi a’la ruskie z dynią

Z deserami mi ostatnio nie po drodze. Nie, żebym zafundowała rodzince detoks cukrowy, zwyczajnie brakuje mi czasu na wypiekanie ciast chociaż bardzo to lubię. Potrzebuję wielkiego kopa motywacyjnego i może w końcu ten zator minie, bo brak czasu to chyba jedynie pusta wymówka.

Ale gotowanie idzie mi całkiem nieźle, na przykład zrobiłam pierogi… Na zamówienie, bo w przedszkolu podobno były “taaakie pyszniutkie”… I w zasadzie nie ważne, że do tej pory wszelkie kluchy i pierogi były tematem zakazanym. Pyszne i koniec. Kropka. Nie pertraktowałam więc i korzystając z okazji, nalepiłam z pół stołu. Niektórzy pewnie powiedzą, że się nie liczy, bo wykrawaczką, żadna tam koronkowa robota, ale na swoje usprawiedliwienie mam bolący palec i fakt, że pora obiadowa była tuż za rogiem. Ostatecznie liczy się to, że były pyszniutkie, jak w przedszkolu, chociaż troszkę inne, bo z dynią. Jak się okazuje, nawet klasyka lubi czasem małą odmianę – pierogi wyszły pyszne i zniknęły co do jednego!

Składniki:(około 50sztuk)

  • 500g mąki pszennej (typ 500-550)
  • 300g gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 300g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków (np z poprzedniego dnia)
  • 250g dyni np hokkaido
  • 300g twarogu niemielonego
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • boczek lub wędzonka na okrasę/w wersji wegetariańskiej cebula

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (hokkaido nie trzeba obierać, inne gatunki obierz ze skóry)
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij cebulkę, a następnie dodaj dynię. Smaż do miękkości podlewając 1-2 razy niewielką ilością wody, by lepiej się ugotowała. odstaw by lekko przestygła.
  • Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Stopniowo dolewaj gorącą wodę zarabiając ciasto. Dodaj łyżkę oleju. Wyrób dokładnie, zagniatając energicznie przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Zawiń w folię lub przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by odpoczęło.
  • Ziemniaki połącz z twarogiem oraz ugotowaną dynią. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj.
  • Ciasto wałkuj cienko, nakładaj farsz i sklejaj pierogi ulubioną metodą.
  • Wędzonkę lub cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na zimną patelnię (w przypadku wędzonki) z niewielką ilością oliwy i usmaż na chrupko. Cebulkę usmaż na złoty kolor jak zwykle. Odstaw.
  • W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Osól i wrzucaj na wrzątek przygotowane pierogi. Gotuj przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na niezbyt dużym ogniu. Odcedź i  przełóż do okrasy, aby się nie skleiły.

Smacznego!

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *