Rustykalny sernik ze śliwkami - przepis na sernik na ucieranym cieście

Rustykalny sernik ze śliwkami

Gdzieś za rogiem już puka jesień do okien… Zagląda do ciepłych domów razem z wciąż jeszcze ciepłymi promieniami wrześniowego słońca. Jeszcze jej nie widać gołym okiem, choć jarzębiny już czerwienią się na gałęziach, a chłodne poranki srebrzą się rosą misternie ponawlekaną na nici pajęczyny… Chwytam więc ostatnie ciepłe dni za pazuchę, by cieszyć się nimi jak najdłużej. Zamykam w zdjęciach zieleń liści – na zimę będzie jak znalazł, jak rozgrzewający kompot śliwkowy ze słoika.

Gdzieś po drodze wpadły mi do koszyka śliwki. Pachnące, soczyste i słodkie. Takie są tylko teraz, tylko u nas. Oprócz rzędu dumnie wypinających pierś słojów z kompotami piekę ciasta, drożdżówki i sernik. Ten ostatni wydaje mi się najlepszy, bo kto nie lubi sernika. A ten sernik jest nie dość, że pyszny, to jeszcze bajecznie prosty – na ucieranym, wilgotnym i delikatnym cieście. Nie może się nie udać,a śliwki w nim, jak ametystowe guziki w odświętnym płaszczu – dodają szyku i dobrego smaku.

A jeśli interesuje Was jaki śliwkowy kompot lubię najbardziej i jak najchętniej go wyjadam, zachęcam do odwiedzenia bloga hellozdrowie, gdzie miałam przyjemność podzielić się przepisem na śliwki z kremem kokosowym. Pyszne i wyjątkowe tak jak miejsce, w którym znalazł się ten przepis.

Składniki:

(blacha o wym. 25×30)

  • 300g twarogu sernikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 125g cukru
  • 4 jajka
  • 175g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250g śliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ze śliwek usuń pestki i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  • Twaróg wymieszaj z jajkiem, ekstraktem oraz cukrem za pomocą łopatki lub trzepaczki. Nie ubijaj, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Odstaw.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i solą na jasną i puszystą masę.
  • Następnie nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku i ucieraj aż dokładnie połączą się z masą maślaną.
  • Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj krótko, tylko do połączenia się składników.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ciasto ucierane i rozsmaruj na całej powierzchni.
  • Na ciasto rozłóż łyżką ser i za pomocą patyczka lub noża przemieszaj lekko tworząc “esy floresy”
  • Na wierzch rozrzuć cząstki śliwek.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35-45 minut lub do chwili aż ciasto wyrośnie na całej powierzchni i zrumieni się.
  • Wystudź.

Smacznego!

18 Odpowiedzi

  1. fajny ten sernik
    i jak zwykle śliczne zdjęcia.

    Ja uwielbiam śliwki
    a za węgierki dam się pokroić :) )
    Ze śliwek robię dżem na … zaparcia (również)

    Do sernika nie odważyłaby się śliwek dodać.
    Jakoś nie czuję takiego połączenia.
    Ale kto wie …
    Może warto sprawdzić.

    Pozdrawiam

    1. Warto użyć składników o temperaturze pokojowej, aby ciasto ładnie i równo się piekło, ale to naprawdę łatwe ciasto, szansa na niepowodzenie jest naprawdę niewielka. Wystarczy trzymać się przepisu.

  2. Przepyszne ciasto, dzis zrobilam :-) czekam na meza. Moje pierwsze zrobione ciasto od 22lat. Twoje przepisy sa swietne :-) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *