Szafranowa brioche z bakaliami – domowe ciasto drożdżowe

Domowe ciasto drożdżowe – brioszka pachnąca masłem i szafranem. Najeżona suszonymi morelami i żurawiną. Słodycz czerpie głównie z owoców, więc idealnie smakuje z masłem i kropelką złocistego miodu.

Najlepiej smakuje w pierwszym dniu po upieczeniu, ale starzeje się z klasą, czerstwą z powodzeniem można wykorzystać na grzanki, a i sucharki z niej są wyborne.

Talerzyki po urodzinowym przyjęciu już umyte, ostatni kawałek tortu leży w lodówce, a plama z czerwonego wina zniknęła z serwetki jak za sprawą czarodziejskiej różdżki. Kolejny długi rok przede mną. Wierzę, że zanim ostatnia róża z bukietu zwiesi smutno głowę, będę miała gotowy plan na następne dwanaście miesięcy. To czas zweryfikuje każdy jego podpunkt.

A szafranową drożdżówkę też zaplanowałam. Już dawno miałam na nią ochotę. Tylko pudełeczka z szafranem zawsze są zbyt małe, by wpaść mi w oko podczas zakupów. Brioszka uraczyła nas swoim smakiem w sobotni, urodzinowy poranek. Z odrobiną świeżego masła, kroplą płynnego miodu i kubkiem pachnącej kawy stworzyła niepowtarzalny, śniadaniowy klimat niczym z romantycznego filmu.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży
  • 100ml gorącej wody
  • 125ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 150g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2-1 łyżeczki przyprawy do dań słodkich (młynek Kamis)
  • spora szczypta szafranu
  • 250g suszonych moreli
  • 100g suszonych żurawin
  • 50g kandyzowanej skórki cedratu lub cytrynowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szafran zalałam gorącą wodą i odstawiłam do namoczenia.
  • Drożdże zalałam 2 łyżkami letniego mleka, dodałam łyżeczkę cukru i odstawiłam do spienienia się.
  • Mąkę przesiałam do miski. Dodałam sól, cukier, przyprawę, , rozczyn drożdżowy, wodę szafranową oraz mleko i zagniotłam ciasto.
  • Następnie dodałam miękkie masło i wyrabiałam tak długo aż cały tłuszcz się wchłonął.
  • Na koniec dodałam suszone owoce (morele wcześniej posiekałam) i wgniotłam w ciasto.
  • Odstawiłam na 1,5h do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy o wymiarach około 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam do ponownego wyrośnięcia. Zajęło to około 45 minut.
  • Ciasto piekłam w 170°C przez około 35 minut lub do zarumienia się skórki.
  • Ostudziłam na kratce.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. 100 lat :)! Drożdżówka pięknie wygląda i na pewno super smakuje !

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :)

  2. Mmm jak to pysznie wygląda!

  3. Urodziny musiały zacząć się cudownie z taką drożdżówką! Wszystkiego dobrego Małgosiu!

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję, Natalko. Czasami trzeba sobie podogadzać :)

  4. Po pierwsze: najlepsze życzenia!
    Po drugie: Zapach i aromat szafranu są wspaniałe i jeszcze ten piękny, żółty kolor! Świetnie wygląda :)

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :) Czasami szczypta czegoś innego sprawia, że zwykła drożdżówka smakuje i wygląda zupełnie inaczej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close