Desery to nie zawsze ciasta, a trufle to jedne z moich ulubionych. Właściwie nie wiem co lubię bardziej – ich finezyjny wygląd, przyjemność, którą dają, podczas jedzenia, czy ich przygotowanie. Te kokosowe są chyba najłatwiejszymi, jakie robiłam, a smakują wybornie. Jestem pewna, że doceni je każdy, kto lubi smak kokosa. Słodycz białej czekolady przełamuje twarożek i maleńka szczypta alkoholowej pikanterii, której nie może zabraknąć w truflach. Tak niewielka, że nikomu nie powinna przeszkadzać, a i bez obaw można zasiąść za kierownicą, choćby zjadło się całą porcję. W takim jednak przypadku zalecałabym jednak przebiec się pieszo, bo taka porcja troszeczkę kalorii ma.

Proste trufle kokosowe
Składniki
- 200 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
- 120 g serka śmietankowego typu philadelphia
- 2 łyżki whisky opcjonalnie wódka, spirytus lub likier kokosowy
- wiórki kokosowe lub biała czekolada do obtoczenia gotowych trufli
Sposób przygotowania
- Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Przestudź lekko.
- Dodaj serek i alkohol. Wymieszaj.
- Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na 30-60 minut lub dłużej, do stężenia.
- Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtocz w wiórkach kokosowych lub czekoladzie.
- Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Jakie proste, muszę spróbować, bo uwielbiam kokos :)
Zrobiłam. Są pyszne, a przy tym arcyproste w wykonaniu.
Pozdrowienia z Irlandii :)
najlepsze trufle świata
Czy białą czekoladę można zastąpić deserową?
Teoretycznie można, chociaż ciemna czekolada z pewnością zdominuje smak kokosa i będą to zupełnie inne trufle.
Dziękuję za szybką odpowiedź.