Musowy tort czekoladowy z malinami

Ależ ja dawno nie piekłam ciasta… Nie żeby mi się nie chciało, nie żebym przestała to lubić. Dzieje się tak ponieważ wakacje zapędziły mnie w ślepą uliczkę i żaden pomysł nie wydawał się wystarczająco dobry. Żaden nie był tym, który powinnam zrealizować tu i teraz. Owoce znikały prosto z koszyczków, mąż już poważnie zaniepokojony brakiem domowych słodkości, a ja jak nie umiałam wrócić na odpowiedni tor, tak nie umiałam… Wszystko przez to, że ubzdurałam sobie, że upiekłam już zbyt wiele ciast z owocami… I wszystkie były łatwe… Tort czekoladowy też już wprawdzie był, ale ponieważ ten jest tak wyjątkowy, nie mogłam pozwolić, by przepis umarł na dnie szuflady.

Ale wracam z hukiem, a raczej z tortem. I to nie takim po prostu – to idealny tort czekoladowy! Odrobina luksusu w jak zawsze prostej i nieco rustykalnej formie – tak jak lubię najbardziej. Pozostawiam więc Wam przepis na ten pyszny, mega tort czekoladowy. Jako kremu użyłam klasycznego musu czekoladowego, a maliny świetnie odświeżają i uzupełniają głęboki smak ciemnej czekolady.

Może się wydawać, że jest z nim trochę zachodu i pracy, ale prawda jest taka, że zanim upiecze się biszkopt, bez pośpiechu przygotowuje się mus. Samo składanie tortu to już nic trudnego. Poza tym nie ma co się oszukiwać – z tortami jest zawsze trochę zabawy. Patrząc na to z takiej perspektywy, ten jest śmiesznie łatwy.  Być może ktoś powie, że dekoracje są zbyt proste, nie nadadzą się na ważniejsze okazje, ale moim zdaniem przede wszystkim liczy się smak. W tym torcie z pewnością go nie brakuje.

 

musowy tort czekoladowy

Musowy tort czekoladowy

Krem z musu czekoladowego idealnie komponuje się z jagodowymi owocami i delikatnym biszkoptem
Czas przygotowania: 45 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 12 os.

Składniki

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao

krem/mus czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 330 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • 250 g świeżych malin
  • 150 ml mocnego słodkiego espresso
  • 150 g borówek do dekoracji
  • listki mięty

Przygotowanie krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jajka ubijaj na wysokich obrotach z cukrem, wanilią i solą przez około 5-7 minut do uzyskania puszystej, gęstej piany.
  • Do ubitej piany dodaj 1/3 przesianej mąki z kakao i delikatnie wymieszaj łopatką. Następnie dodaj pozostałą mąkę w dwóch partiach za każdym razem mieszając ostrożnie by nie zniszczyć struktury piany.
  • Ciasto przelej do tortownicy. Piecz około 35 minut lub do "suchego patyczka".
  • Przestudź w formie, a następnie oddziel brzegi nożem i przełóż biszkopt do góry dnem na kratkę kuchenną i ostudź całkowicie.
  • Jajka na mus czekoladowy ubijaj nad kąpielą wodną z cukrem i szczyptą soli przez około 5 minut do uzyskania gęstej i puszystej piany.
  • Następnie zdejmij znad pary i ubijaj dalej do całkowitego wystygnięcia.
  • W międzyczasie roztop czekoladę nad kąpielą wodną i przestudź w razie konieczności. Powinna być letnia.
  • W kolejnej misce ubij kremówkę z ekstraktem waniliowym na sztywno.
  • Do piany jajecznej dodaj letnią czekoladę i połącz dokładnie.
  • Następnie dodawaj ubitą kremówkę w 2-3 partiach za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia się obu mas.
  • Przykryj i schłódź w lodówce do zestalenia się musu, około 2 godziny.
  • Zaparz mocne espresso, osłódź dosyć mocno i odstaw do wystygnięcia.
  • Schłodzony biszkopt przekrój na 3 równe warstwy.
  • Dolną warstwę zwilż 3 łyżkami espresso, a następnie rozsmaruj 1/3 musu.
  • Na kremie rozłóż maliny.
  • Przykryj kolejną warstwą i postępuj tak samo jak poprzednio.
  • Ostatnią warstwę tortu nasącz kawą i pozostałym kremem pokryj cały tort.
  • Udekoruj owocami i miętą.
  • Schłódź ponownie.

Uwagi do przepisu

tortownica 20-24cm, w przypadku 24cm torcik będzie nieco niższy
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Zobacz inne przepisy na torty i ciasta z kremem

15 Odpowiedzi

  1. WOW! Ten torcik prezentuje się znakomicie. Muszę taki kiedyś przygotować, bo już na sam widok jestem przekonany, że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

  2. Tort jest obledny w smaku zrobilam 3 razy ale mam problem z masa pierwszy raz robilam z wisniami uzylam 3 jaj I czekolade 70 % gorzka Kerem wyszedl bardzo gesty 2 I dzisiaj 3 raz 4 jaja I czekolada gorzka 54 % kakao Krem jest rzadki :( dzisiaj poczekam Cala noc moze sterzeje w lodowce Co robie zle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *