Zaletti – kukurydziane ciasteczka

Wyglądają niepozornie, ale już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to moja ciasteczkowa miłość… Zaletti to weneckie ciasteczka z mąki kukurydzianej. Delikatne, maślane, kruche, ale miękkie w środku z dużą ilością rodzynek. Po prostu trzeba ich skosztować. Jak to z tradycyjnymi przepisami bywa, występują w wielu nieznacznie różniących się od siebie wersjach.Ten, którego jestem szczęśliwą posiadaczką, sprawdza się rewelacyjnie…

Składniki:

  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 100g namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek
  • cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek.

 

Wykonanie:

Mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i masło. Dodajemy cukier, żółtka i rodzynki i mieszamy/wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. W razie, gdyby wyszło zbyt twarde, możemy dodać łyżkę mleka. Z ciasta formujemy z pomocą wałka długie paski, które następnie kroimy na romby o grubości ok 2 cm. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku (180°C) przez 12-15 minut.

Z podanych składników powinno wyjść ok 30-35 ciasteczek.

Zimne ciastka oprószamy cukrem pudrem i możemy cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Ciasteczka świetnie nadają się na podwieczorek, ale gwarantuję, że będziecie sięgać po nie zawsze, gdy tylko będziecie przechodzić w pobliżu.

Smacznego :)

Join the Conversation

  1. O mamusiu, jakie fotki. Normalnie schrupałabym monitor.
    Ciasteczka wyglądają obłędnie.
    Buziaki

    1. Pastelle Author says:

      Kochana, moje ego zostało dopieszczone ;) a ciasteczka polecam, pyszne :*

  2. Przybyłem… Przeczytałem… Przygotowałem…. Hmm, no i zjadłem :-/

    1. Pastelle Author says:

      Mina jakaś „nietęga”, ale mam nadzieję, że jednak smakowało? Serdecznie zapraszam ponownie :)

  3. Po prostu muszę je kiedyś zrobić.
    Uwielbiam wszystkie wypieki z rodzynkami.

  4. Rozwałkować ciasto na grubość 2cm czy romby mają mieć szerokość 2cm? Bo na zdjęciach nie wyglądają na takie grube. Jaka ma być grubość ciasta?

    1. Małgosia Author says:

      Ciasto będzie miało grubość około 0,7-1cm długość boków rombów wg uznania, około 3cm. Nie pamiętam skąd te 2cm mi się wzięło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close