Zapiekanka wiejska z dynią piżmową

Sycąca i rozgrzewająca zapiekanka wiejska w rustykalnym stylu. Mimo braku finezji i wyrafinowania świetnie podnosi na duchu. Delikatne pure, porcja warzyw i mięsa to pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.

Macie czasami chęć zrobić coś szalonego? Skok na bungee? Długi rejs w nieznane, a może wyprawa dookoła świata?

To ostatnie wydaje mi się teraz najbardziej fascynujące.

Wstać i wyruszyć w podróż, bez zbędnego planowania i bagażu. Zadbać tylko o bilet…

Jakie byłoby pierwsze danie, jakiego bym spróbowała… Ciekawe, gdzie byłby mój pierwszy przystanek…

A gdzie byłby Wasz?

***

Zanim jednak wyruszymy w tę podróż życia, posilmy się domową, prostą zapiekanką w wiejskim stylu. Pod warstwą delikatnego, kremowego pure kryje się aromatyczne mielone mięso z dynią piżmową. Najlepsze w niej jest to, że można wykorzystać niemal wszystkie warzywa, jakie ma się w domu. Nieważne, czy jest to dynia, czy marchewka. A może masz kawałek papryki, albo pęczek naciowego selera. Użyj tego, co lubisz, by w kilka chwil wyczarować sycącą zapiekankę na obiad lub kolację.

Uważaj tylko, bo jest bardzo gorąca!

Składniki:

(4 porcje)

kcal:1630 B:110 W:105 T:81 (1 porcja: ok 410kcal)

  • 400g ziemniaków
  • 500g mielonego mięsa (użyłam wieprzowo-wołowe)
  • około 300g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1/3 suszonego)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól morska
  • czarny pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g masła
  • 1 łyżka oliwy/oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj pure.
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Zeszklij, a następnie dodaj czosnek. Podsmaż minutę.
  • Dodaj mięso mielone i podsmaż rozdrabniając lekko widelcem.
  • Dopraw posiekanym drobno świeżym rozmarynem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem do smaku.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i jeszcze chwilę podsmażaj. Zdejmij z ognia.
  • Do naczynia żaroodpornego (lub czterech mniejszych, jak u mnie) przełóż mięso z dynią, wyrównaj i przykryj warstwą pure. Wyrównaj łyżką.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiecz przez około 20-30 minut, aż pure się zarumieni.
  • Podawaj na gorąco.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Mmm jak to apetycznie wygląda, musi być pyszne!

  2. Nie mogę tak rano czytać blogów ze smakołykami. Zgłodniałem niemiłosiernie. Wygląda przepysznie.

    1. Małgosia Author says:

      Lepiej rano niż wieczorem :)

  3. to wygląda przepysznie! nawet nie wiesz jaka się głodna zrobiłam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close