Zapiekanka wiejska z dynią piżmową

Sycąca i rozgrzewająca zapiekanka wiejska w rustykalnym stylu. Mimo braku finezji i wyrafinowania świetnie podnosi na duchu. Delikatne pure, porcja warzyw i mięsa to pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.

Macie czasami chęć zrobić coś szalonego? Skok na bungee? Długi rejs w nieznane, a może wyprawa dookoła świata?

To ostatnie wydaje mi się teraz najbardziej fascynujące.

Wstać i wyruszyć w podróż, bez zbędnego planowania i bagażu. Zadbać tylko o bilet…

Jakie byłoby pierwsze danie, jakiego bym spróbowała… Ciekawe, gdzie byłby mój pierwszy przystanek…

A gdzie byłby Wasz?

***

Zanim jednak wyruszymy w tę podróż życia, posilmy się domową, prostą zapiekanką w wiejskim stylu. Pod warstwą delikatnego, kremowego pure kryje się aromatyczne mielone mięso z dynią piżmową. Najlepsze w niej jest to, że można wykorzystać niemal wszystkie warzywa, jakie ma się w domu. Nieważne, czy jest to dynia, czy marchewka. A może masz kawałek papryki, albo pęczek naciowego selera. Użyj tego, co lubisz, by w kilka chwil wyczarować sycącą zapiekankę na obiad lub kolację.

Uważaj tylko, bo jest bardzo gorąca!

Składniki:

(4 porcje)

kcal:1630 B:110 W:105 T:81 (1 porcja: ok 410kcal)

  • 400g ziemniaków
  • 500g mielonego mięsa (użyłam wieprzowo-wołowe)
  • około 300g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1/3 suszonego)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól morska
  • czarny pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g masła
  • 1 łyżka oliwy/oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj pure.
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Zeszklij, a następnie dodaj czosnek. Podsmaż minutę.
  • Dodaj mięso mielone i podsmaż rozdrabniając lekko widelcem.
  • Dopraw posiekanym drobno świeżym rozmarynem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem do smaku.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i jeszcze chwilę podsmażaj. Zdejmij z ognia.
  • Do naczynia żaroodpornego (lub czterech mniejszych, jak u mnie) przełóż mięso z dynią, wyrównaj i przykryj warstwą pure. Wyrównaj łyżką.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiecz przez około 20-30 minut, aż pure się zarumieni.
  • Podawaj na gorąco.

Smacznego!

4 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *