Lato jest tak przepełnione świeżymi owocami, że czasem trudno zdecydować się na jeden rodzaj. Spacerując dziarsko pomiędzy bazarowymi budami można niemal dostać zawrotu głowy i oczopląsu. Z jednej strony sezon truskawkowy w pełni, z drugiej potężne kosze połyskliwych czereśni. Przecież to w tych pierwszych podobno nie ma robaków. Warto i po nie sięgnąć choćby ze względu na ich dobroczynne działania zarówno dla zdrowia jak i urody. Za chwile pojawią się jagody i pierwsze morele, a ja wciąż nie będę wiedziała na co się zdecydować.
Choć nigdy nie wiem, na które owoce mam największą ochotę, wiem, że najlepszym ciastem jest prosty i niezawodne jogurtowe ciasto z truskawkami. Świetnie sprawdzi się także z innymi letnimi owocami. Nie wymaga długich przygotowań, ani pieczenia w nieskończoność, co nie ukrywam jest jego ogromną zaletą, szczególnie w upalne dni. Piekłam już wiele ciast jogurtowych i jestem ich niezaprzeczalną fanką. Ciasto, jak ciasto, ale i w tym przypadku mam pewne wymagania. Ten przepis spełnia je wszystkie: ciasto jest po brzegi wypełnione owocami, jest pulchne i delikatne o jasnej barwie. Jest miękkie i lekko wilgotne o wyraźnym mleczno-jogurtowym aromacie. Dla urozmaicenia i wzbogacenia faktury dodałam płatki migdałowe. Bardzo lubię ich chrupkość, a świetnie komponują się ze smakiem truskawek.
Spróbujcie, jestem pewna, że nie będziecie zawiedzeni, a ciasto zagości w waszych domach na całe lato.
Smacznego!
No, zaczął się sezon na truskawki, to i ciasto musi być ;) wygląda wspaniale! Smakuje zapewne też *ciężki oddech*
U mnie też truskawy w cieście – zapraszam w wolnej chwili ;)
A na jakiej blaszce piec to cudo?
Tak, jak wspomniałam w przepisie, najlepiej sprawdzą się blaszki o wymiarach około 25×25cm lub okrągła o śr. około 25cm.
Uwielbiam takie sezonowe ciasta. A Twoje prezentuje się znakomicie. Już zjadam oczami…
Nie męcz oczu, upiecz i zjedz tradycyjnie ;)
W tym przepisie potrzebna jest tak duza ilosc cukru waniliowego,czy wkradl sie jakis błąd?
Używam cukru waniliowego, który samodzielnie aromatyzuję naturalną wanilią dlatego też użyłam takiej jednostki miary w przepisie. Generalnie 1/4 szklanki to około 40g cukru waniliowego. Jeśli używasz dostępnego w sklepach cukru wanilinowego, dodaj do ciasta 1 opakowanie i uzupełnij zwykłym cukrem. Jeśli lubisz, możesz użyć też aromatu.
Ze swojej strony polecam przygotowanie domowego cukru waniliowego. To proste, a przynajmniej aromat jest naturalny.
Bardzo podobne ciasto z truskawkami robi ostatnio moja żona i też jest smakowite że tylko palce lizać !!!!
Piekłam-pyszne.Gosiu z jakimi innymi owocami robiłaś to ciasto?
Cieszę się :) Owoce nadają się do tego ciasta absolutnie wszystkie. Z truskawkami to klasyk, z wiśniami, brzoskwiniami, malinami, jagodami, czy porzeczkami jest równie smaczne. Można też zrobić mieszankę. Jesienią sprawdza się jabłko, śliwki, a zimą skórka i sok z cytryny. To naprawdę wszechstronne ciasto :)
Na pewno to ciasto na stałe wejdzie w moje menu.Muszę koniecznie wypróbować je z wiśniami i brzoskwiniami.A dodatkowe pytanie-masz może jakiś fajny przepis na śledzie w śmietanie?(tylko bez jabłek).:)
Wstyd przyznać, ale nigdy nie robiłam ;)
Zrobione! Wyśmienite, polecam!!!!
:((( a mi wyszedł zakalec :((( drugi już dzisiaj …
Czy składniki miały temperaturę pokojową? Czy ciasto na pewno się dopiekło? Różne piekarniki mają różną moc pieczenia.
Przykro mi, że nie wyszło, bo ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.
Lekkie, wspaniale ciasto! Szkoda, ze juz po sezonie na truskawki…
Witaj , moze mi pomozesz prosze , dopiero wyjelam jogurtowca z piekarnika. I porazka , w czasie pieczenia wyrosl , po zakonczeniu zostawialm w piekarniku przy uchylonych dzwiczkach, na jakies 10 minut. no i jak z wiekszoscia ciast przeze mnie pieczonych opadl gorka w dol. Co jest nie tak?? dziekuje
Jeżeli stosujesz się do standardowych czasów pieczenia ciasta podanych w przepisie, może się zdarzyć, że ciasto jest niedopieczone. Wystarczy, że Twój piekarnik wolniej wypieka. Inną przyczyną może być użycie zbyt chłodnych składników – prosto z lodówki – najlepiej wychodzą ciasta ze składników ogrzanych do temperatury pokojowej. Jogurtowce nie lubią też zbyt długiego i intensywnego ubijania. Zdarza się, że lubią odwdzięczyć się zakalcem. Jeżeli notorycznie z takich przepisów wychodzą Ci zakalce, spróbuj połowę wymaganego proszku do pieczenia zastąpić sodą oczyszczoną – powinno pomóc.