Sernik z ricotty i mascarpone na migdałowym spodzie z musem brzoskwiniowym.

Wreszcie się doczekałam od dawna planowanego remontu. Ogromną przyjemność sprawia mi projektowanie własnych mebli. Gorzej już ze sprzątaniem po ekipie wymieniającej okno… W każdym razie siedząc przed komputerem wypada posilić swój mózg do pracy czymś smacznym… Na szczęście prace remontowe nie wyrwały mnie na dobre z kuchni (choć mocno utrudniły do niej dostęp) i mam sernik z ricotty i mascarpone – zarzekałam się, że jest tylko mój i nie dam go nikomu, w końcu jednak uległam i się  podzieliłam.

Tym razem upiekłam wspaniale kremowy sernik z ricotty i mascarpone na kruchym spodzie, do którego dodałam dla urozmaicenia płatki migdałów, które delikatnie chrupią pod zębami. Pomiędzy kruchym ciastem i rozpływającym się w ustach serem ukryłam warstwę musu brzoskwiniowego, na które nie miałam żadnego sensownego pomysłu. Ten wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Sernikowi wprost nie można się oprzeć.


Składniki:

na kruchy spód:

  • szklanka mąki
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50g płatków migdałowych

masa serowa:

  • 500g ricotty
  • 250 mascarpone
  • 120g domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub 120g zwykłego cukru i ziarna z 1/2 laski wanilii)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

mus brzoskwiniowy:

  • 1/2kg brzoskwiń
  • 2 płaskie łyżki cukru (mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie będą owoce)

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30 minut.
  • Z brzoskwiń wyjąć pestki. Miąższ zmiksować w blenderze. Przełożyć do niewielkiego garnka, dosłodzić i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez chwilę, by masa odparowała. Gotowy mus nie powinien być zbyt rzadki.
  • Boki tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a dno natłuścić.
  • Dno wykleić kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
  • Do miski wyłożyć wszystkie składniki masy serowej i połączyć je mikserem. Nie ubijać zbyt długo, tylko tyle, by połączyć skłądniki na gładką masę.
  • Na podpieczony kruchy spód wyłożyć mus brzoskwiniowy, a następnie masę serową.
  • Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut na złoty kolor.
  • Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia stopniowo uchylając drzwiczki.
  • Zimny sernik wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego

15 Odpowiedzi

    1. Ricotta i mascarpone sprawiły, że ma zupełnie inny smak niż serniki, które zazwyczaj przygotowujemy. Warto spróbować. Dziękuję za miły komentarz :)

  1. Oj…. Ja nie moge odwiedziać Pani bloga bo momentalnie na wszystko mam ochotę, a jestem mamą 3tygodniowego Piotrusia i karmie go piersią i jak na razie nie mogę za dużo urozmaicić menu bo na karzdą nowość reaguje bolem brzuszka…. :( A tu takie smakołyki ze jak nawet sie czyta o nich to juz czuje sie ich smak w ustach…. Mniam…. A serniczki to ja uwielbiam :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *