Domowy bigos pieczony – najlepszy przepis

Właściwie każdy przygotowuje go podobnie, a jednak drobne różnice sprawiają, że smak każdej wersji jest zupełnie inny. Mowa o bigosie – naszej sztandarowej potrawie, goszczącej na stole tak często, jak tylko się da. Ja swój bigos przygotowuję tak, jak moja babcia, mama, ale przyprawiam według własnych upodobań i gustu, często dobierając dodatki w zależności od zawartości spiżarni. Czasem są to aromatyczne grzyby, czasami wędzone śliwki, owoce jałowca, które nadają daniu wyjątkowego smaku, pomidory lub czerwone, wytrawne wino, a innym razem niemal wszystko na raz.

Już nieraz zastanawiałam się, którą wersję lubię najbardziej i wciąż mam z tym problem, bo wszystkie są pyszne, ale z dodatków najbardziej lubię wędzone śliwki, a zaraz po nich grzyby…

Najważniejszą zasadą podczas przygotowywania bigosu jest zastosowanie różnych rodzajów mięs i wędlin oraz długi i powolny proces przygotowania. Ja korzystam w tym przypadku z dobrodziejstw mojego wiekowego piekarnika i gwarantuję, że dzięki takiemu sposobowi przyrządzenia bigosu jest on wyjątkowo dobry, niebanalny, o pełnym smaku i odpowiedniej konsystencji. Pozwala też na zapomnienie o nim na pewien czas (chociaż nie będzie to łatwe ze względu na wydobywające się zapachy), ponieważ nie wymaga częstego doglądania, a im częściej go później odgrzewamy, tym jest smaczniejszy.

Polecam!

 

 

Podane ilości składników są orientacyjne, co znaczy, że nie trzeba trzymać się sztywno gramatury. Bigos będzie równie pyszny z samej kiszonej kapusty lub  innych proporcji.

 

Składniki:

  • 1/2-3/4kg kiszonej kapusty
  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • ok 250g wieprzowiny (np z łopatki)
  • ok 250g wołowiny
  • ok 250g wędzonego boczku
  • ok 250g kiełbasy wędzonej wieprzowej
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego (całe lub zmielone)
  • kilka ziaren jałowca
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • ok. 1 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie)
  • kilka suszonych namoczonych grzybów (opcjonalnie)
  • kilka wędzonych, suszonych śliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w talarki.
  • Mięso i wędliny pokroić w kostkę.
  • Na rozgrzana patelnię włożyć pokrojony boczek, podsmażyć na małym ogniu, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Wyjąć łyżką cedzakową. Kolejno podsmażać wszystkie rodzaje mięsa.
  • W brytfannie lub dużym garnku układać naprzemiennie kolejne warstwy bigosu – kapustę, marchew, cebulę, mięsa i porcję przypraw oraz wybrane dodatki (bez passaty lub przecieru pomidorowego).
  • Garnek przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 180°C) Bigos piec w piekarniku przez kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Do miękkości składników.  Powinno zająć to ok 4-5 godzin.
  • W razie gdyby bigos wydawał się zbyt suchy, można dodać bulionu lub czerwonego wina, ewentualnie łyżkę dobrego smalcu.
  • Na godzinę przed końcem zapiekania dodać passatę pomidorową (można pominąć) i doprawić do smaku w razie potrzeby.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. lubię bigos, najlepszy robi moja mama :)

    1. Pastelle Author says:

      Zgadzam się, „Moja Mama” robi najlepszy. W zasadzie Ona wszystko potrafi ugotować najlepiej ;)

    1. Pastelle Author says:

      Nie mogę się nie zgodzić :)

  2. musi być pysznosciowy!!!

    1. Pastelle Author says:

      Przepisów na bigos jest tyle, ile gospodyń i każdy najpyszniejszy na świecie :)

  3. Kochana, ostatnio zaszalałam i swój bigos tak namiętnie polałam winem, ze nie nadawał się do jedzenia…Twój natomiast nie tylko wygląda obłędnie. Wierzę, że w smaku nie ma sobie równych :)

    1. Pastelle Author says:

      Pamiętam, robiłaś go w crock-pocie. Tak, czy owak wyglądał pysznie. Mój crock pot tez dzielnie sprawdził się przed świętami – upiekł szynkę, peklowany schab, bigos i kilka innych pyszności :)

  4. Wygląda pysznie, ale najlepszy robi moja mama ;)

    1. Pastelle Author says:

      Zgadzam się :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close