Jabłka pod kruszonką owsianą – prosty przepis

Jak to zwykło się mówić – święta, święta i po świętach… Czekamy na nie tak długo, przygotowujemy się, a później ani się obejrzymy, a już mijają i pozostawiają po sobie miłe wspomnienia i przejedzone brzuchy.

Jabłka pod kruszonką zna i lubi każdy, a ja proponuję je dzisiaj w odrobinę zdrowszym wydaniu, w ramach powrotu do przedświątecznej formy bez umartwiania. Pachnące i lekko kwaskowe owoce świetnie kontrastują ze słodką i chrupiącą skorupką z płatków owsianych, a szczypta imbiru nadała daniu charakteru.

Polecam na lekkie, słodkie śniadanie lub podwieczorek, a poza okresem poświątecznym z odrobiną słodkiej śmietanki lub lodami, mmmm…

 

No ratings yet

Jabłka po kruszonką owsianą

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 35 mins

Składniki

  • 3 jędrne jabłka ok. 1/2 kg
  • 50 g płatków owsianych
  • 60 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startym świeżym imbirem.
  • Suche składniki wymieszać w osobnej misce. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
  • Jabłka rozłożyć do kokilek i przykryć warstwą kruszonki.
  • Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru.
  • Podawać na ciepło.
Okazja: Deser

 

Join the Conversation

  1. super! wczoraj właśnie myślałam o takim deserze, zapisuję sobie przepis :)) napewno skorzystam

    1. Pastelle Author says:

      No właśnie mnie też zamarzyło się coś takiego, zaraz po kolejnym serniku ;)

  2. Pyszny deser, a nawet całkiem zdrowy :) Nie ma to jak crumble, szczególnie w jeszcze zimne, mimo wiosny, popołudnie…

    1. Pastelle Author says:

      Generalnie można zastąpić mąkę pszenną jakąś lepszą, ale za późno na to wpadłam. Tak, czy siak to była miła odmiana po wielkanocnych potrawach :)

  3. Oj przyda się coś lekkiego, przyda!

    1. Pastelle Author says:

      Trzeba sobie jakoś radzić po tych wszystkich świątecznych pysznościach ;)

  4. Uwielbiam jabłka pod kruszonką, super smacznie wyglądają u Ciebie.
    Pozdrawiam:)

    1. Pastelle Author says:

      Crumble to mój ulubiony kryzysowy deser – gotowy w kilka chwil, pyszny i w miarę lekki :)

  5. uwielbiam wszystko, co zawiera jabłka:) apetycznie wyglądają:)

    1. Pastelle Author says:

      W takim razie zapraszam wkrótce, bo planuję jeszcze jeden jabłkowy przepis – tak to bywa, gdy dwie osoby osobno robią zakupy ;)

  6. Wiesz Kochana, jak umilić popołudnie godnej czytelniczce :)

    1. Pastelle Author says:

      Staram się, Moja Droga :)

  7. Wyszło pyszne śniadanko na ciepło. Przyznaję, że bardzo polubiłam Twojego bloga :)

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo miło mi to słyszeć. :)
      Dziękuję i pozdrawiam cieplutko!

  8. Nie można przeglądać tak smakowitych przepisów, bo nawet po obiedzie zjadłabym taką kruszonkę :)

    1. Pastelle Author says:

      Maleńka porcja nie zaszkodzi nawet po obiedzie ;)

  9. Już wiem co zjem na śniadanie w cudowny sobotni poranek :)

    1. Pastelle Author says:

      Smacznego! :)

  10. To mi się podoba!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  11. Mmm… Jakie pyszności i piękne zdjęcia! :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję i ściskam ciepło :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close