Jajka zapiekane w szpinaku – przepis na wielkanocne śniadanie

 

Przygotowania do Wielkanocy już niemal na finiszu. Mieszkania wysprzątane, świąteczne dekoracje rozstawione, koszyczki w pogotowiu, a z kuchni wydobywają się coraz to lepsze zapachy. Lubię odrobinę oszaleć przed świętami, lubię zmęczyć się gotowaniem pyszności i kocham leniuchować w świąteczne dni.

Z domu wyniosłam cały worek tradycji świątecznych i kurczowo się ich trzymam, od czasu do czasu pozwalam sobie nieco je odświeżyć i podać na stół coś innego obok sprawdzonych przez lata pozycji. Takim daniem są właśnie jajka zapiekane w szpinaku, z odrobiną białej kiełbasy i aksamitnym sosem beszamelowym. Pyszne, wiosenne i proste – idealne na śniadanie, Wielkanocne również.

Polecam!

No ratings yet

Jajka zapiekane w szpinaku

z białą kiełbasą, na śniadanie wielkanocne
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 białe kiełbasy u mnie surowe
  • 1 średni pomidor
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

  • Kiełbasę ugotować. Pokroić w słupki.
  • Szpinak umyć i sparzyć, wkładając na 10 sekund do osolonego wrzątku. Zahartować zimną wodą. Odcedzić, a następnie odcisnąć z resztek wody. Posiekać.
  • Do niewielkiego garnka wrzucić masło. Rozpuścić. Dodać mąkę i mieszając zasmażyć. Nie rumienić!
  • Do gorącej zasmażki, wlewać wąskim strumieniem chłodne mleko, mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki.
  • Doprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
  • Do sosu dodać szpinak i wymieszać.
  • Z pomidora usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
  • Sos rozłożyć do 4 kokilek. W każdym zrobić wgłębienie. Na sos wylać ostrożnie po jednym jajku.
  • Wbijać po 3-4 kawałki kiełbasy w sos i posypać pokrojonym pomidorem.
  • Zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili całkowitego ścięcie się jajek.
  • Przed podaniem oprószyć startym parmezanem.
Okazja: Śniadanie

Wszystkim czytelnikom życzę smacznych świąt Wielkanocnych, spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju!

Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:

 

Join the Conversation

  1. Jak one apetycznie wyglądają! Tak kusić w post! ;)

    1. Pastelle Author says:

      Żaden post nie jest wieczny ;)

  2. Wygląda pysznie i bardzo wiosennie! Musze kiedyś zrobić! :D
    zapraszam do mnie i-heart-cooking.blogspot.com dopiero zaczynam :)

    1. Pastelle Author says:

      Zachęcam do wypróbowania takiej formy podania jajek. Prosto, szybko, smacznie i efektownie

  3. Smakowitych świąt !:)
    Z takimi jajkami na pewno będą pyszne.:)
    Pozdrowienia

    1. Pastelle Author says:

      Święta się udały, choć pogoda spłatała nam nie lada psikusa. Było smacznie, rodzinnie, a zamiast wiosny za oknem, pachniały nam hiacynty w koszyczku :) Pozdrawiam cieplutko :)

  4. Wygląda to niebywale apetycznie , mam na to mega ochotę :)

    1. Pastelle Author says:

      Koniecznie spróbuj, jeśli tylko nie masz dość jajek po świętach :)

  5. mmmm ale smakowite :) i te kolory… wiosennie :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję. Mam nadzieję, że wkrótce zobaczymy te kolory nie tylko na talerzach…

  6. Oj marze o takim śniadanku :P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close