Jajka zapiekane w szpinaku – przepis na wielkanocne śniadanie

 

Przygotowania do Wielkanocy już niemal na finiszu. Mieszkania wysprzątane, świąteczne dekoracje rozstawione, koszyczki w pogotowiu, a z kuchni wydobywają się coraz to lepsze zapachy. Lubię odrobinę oszaleć przed świętami, lubię zmęczyć się gotowaniem pyszności i kocham leniuchować w świąteczne dni.

Z domu wyniosłam cały worek tradycji świątecznych i kurczowo się ich trzymam, od czasu do czasu pozwalam sobie nieco je odświeżyć i podać na stół coś innego obok sprawdzonych przez lata pozycji. Takim daniem są właśnie jajka zapiekane w szpinaku, z odrobiną białej kiełbasy i aksamitnym sosem beszamelowym. Pyszne, wiosenne i proste – idealne na śniadanie, Wielkanocne również.

Polecam!

jajka zapiekane na wielkanoc

Jajka zapiekane w szpinaku

z białą kiełbasą, na śniadanie wielkanocne
Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 40 minutes
Okazja: Śniadanie
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 białe kiełbasy u mnie surowe
  • 1 średni pomidor
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Kiełbasę ugotować. Pokroić w słupki.
  • Szpinak umyć i sparzyć, wkładając na 10 sekund do osolonego wrzątku. Zahartować zimną wodą. Odcedzić, a następnie odcisnąć z resztek wody. Posiekać.
  • Do niewielkiego garnka wrzucić masło. Rozpuścić. Dodać mąkę i mieszając zasmażyć. Nie rumienić!
  • Do gorącej zasmażki, wlewać wąskim strumieniem chłodne mleko, mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki.
  • Doprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
  • Do sosu dodać szpinak i wymieszać.
  • Z pomidora usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
  • Sos rozłożyć do 4 kokilek. W każdym zrobić wgłębienie. Na sos wylać ostrożnie po jednym jajku.
  • Wbijać po 3-4 kawałki kiełbasy w sos i posypać pokrojonym pomidorem.
  • Zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili całkowitego ścięcie się jajek.
  • Przed podaniem oprószyć startym parmezanem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Wszystkim czytelnikom życzę smacznych świąt Wielkanocnych, spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju!

Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:

 

11 Odpowiedzi

  1. Wygląda pysznie i bardzo wiosennie! Musze kiedyś zrobić! :D
    zapraszam do mnie i-heart-cooking.blogspot.com dopiero zaczynam :)

    1. Święta się udały, choć pogoda spłatała nam nie lada psikusa. Było smacznie, rodzinnie, a zamiast wiosny za oknem, pachniały nam hiacynty w koszyczku :) Pozdrawiam cieplutko :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *