Klasyczne grahamki – sprawdzony przepis na domowe bułki grahamki

Grahamki – te prawdziwe miały ostrą skórkę, lekko karmelowy posmak i wilgotne, ciężkie, ale jednocześnie miękki miąższ, który długo zachowywał świeżość.

Jeśli ktoś pamięta smak grahamek starej daty, to te właśnie takie są.

Jako dziecko nie przepadałam za grahamkami. Tak naprawdę wcale ich nie lubiłam. Gdy w końcu, któregoś dnia przyszła mi na nie ochota okazało się, że piekarnie nie potrafią już ich piec. Ich grahamki to już zupełnie inne bułki, o zupełnie innym smaku, a w zasadzie zupełnie bez smaku. Nawet kształt już nie ten… W ogóle ich już nie kupuję, nie warto…

Pamiętając więc tamte grahamki, sprzed lat upiekłam swoje. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Bułeczki do złudzenia przypominają te, których to nie lubiłam – są pyszne, dość ciężkie, o wyrazistym smaku i długo utrzymują świeżość. Właśnie takich grahamek oczekiwałam i za takimi tęskniłam.

Następnym razem dodam do ciasta tylko dodatkowo 2 łyżki otrębów.

 

najlepsze domowe grahamki

Bułki grahamki

Sprawdzony przepis na bułeczki grahamki. 
Czas przygotowania: 1 hour 30 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 1 hour 45 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 8 sztuk

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 2 szklanki mąki pszennej  pełnoziarnistej "grahama" typ 1850
  • ok 330ml wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku

  • Na suchą patelnię wsypałam cukier i podgrzewałam aż się rozpuścił i nabrał złoto-brązowego koloru. Tak przygotowany karmel rozpuściłam w gorącej wodzie. Ostudziłam.
  • Drożdże rozmieszałam w 2 łyżkach wody i odstawiłam do spienienia.
  • Obie mąki wsypałam do miski, dodałam sól, drożdże i wodę z karmelem oraz olej. Wyrobiłam gładkie, elastyczne, ale niezbyt suche Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagniotłam na stolnicy. Podzieliłam i uformowałam podłużne bułeczki.
  • Ułożyłam na blaszce i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
  • Piekłam w 220° przez 15 minut aż zbrązowieją.
  • Ostudziłam na kratce.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

 

20 Odpowiedzi

    1. Bo nie dałam ich w ogóle. Myślę, że nie zaszkodziłyby, a dodały nieco więcej faktury bułeczkom. Następnym razem wypróbuję. Dam wtedy znać jak wyszło i ile wody należałoby wówczas dodać :) W każdym razie grahamki bez otrębów również są pyszne :)

  1. Bardzo dobre grahamki. Ja do tego przepisu dołożyłem ziarna słonecznika oraz pestki z dyni. Też całkiem smaczne wyszły. Pozdrawiam.

  2. Bułeczki przed chwilą wyjęłam z piekarnika. Dodałam 2 łyżki otrębów owsianych i trochę więcej wody. Mogłam też dać ciut więcej soli, ale to następnym razem :) Bułeczki są przepyszne – dziękuję za przepis :)

  3. Ja dziś robiłam z tego przepisu, ale coś nie wyszło chyba. ;) Jak dałam ilość mąki wg przepisu to ciasto pomimo dobrego wyrobienia – nadal się kleiło. Podsypywałam więc ciut mąką ciemniejszą i chyba przedobrzyłam – było elastyczne, ale po upieczeniu są ciut twarde.

    1. To ciasto ma prawo być bardziej klejące się do powierzchni niż zwykłe. Jeśli bułki są zbyt twarde, to może być wina zbyt dużej ilości mąki.

  4. Witam, podoba mi się ten przepis, pewnie zrobię, czekam właśnie na dostawę mąki z młyna bez jakichkolwiek dodatków, mam tylko jedną uwagę, zamiast karmelu z cukru zamierzam dodać odrobinę miodu lub melasy.
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *