Piwne bułki z wolno pieczoną wieprzowiną i aromatycznym sosem żurawinowym

Delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie soczyste mięso wieprzowe, kwaskowy sos żurawinowy z nutą pieprzu i rozmarynu i piwne bułki własnej produkcji to pełnowartościowy posiłek dla każdego wytrawnego mięsożercy. Aż się prosi podać do takiej kanapki kufelek ulubionego piwa i zaprosić na poczęstunek grono bliskich przyjaciół.

Zima nadchodzi wielkimi krokami. Targowiska pustoszeją, dni są coraz krótsze, coraz zimniejsze i coraz chętniej sięgamy po dania, które rozgrzewają nie tylko nasze ciała, ale też i dusze. Co z tego, że sos cieknie między palcami, nieważne, że często kończymy z plamą na koszuli. Takie właśnie jedzenie sprawia najwięcej radości, tej prymitywnej przyjemności, którą my, cywilizowani ludzie najchętniej dzielimy z przyjaciółmi. Z taką kanapką dobry nastrój jest gwarantowany i choć jej przygotowanie to coś znacznie więcej niż ukrojenie chleba i posmarowanie go masłem, obiecuję, że warto… Warto nawet bardziej…

Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

 

1. Bułki piwne

Piękny, karmelowy kolor, sprężysty miąższ i wyraźny aromat piwa. Na wierzchu obowiązkowo – sezam. Wiedziałam, że do takiej kanapki żadna  inna buła nie sprawdzi się lepiej.

domowe bułki na piwie, bułki piwne

Bułki piwne

Dobre do domowych burgerów
Czas przygotowania: 1 hour 30 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 1 hour 50 minutes
Okazja: Pieczywo
Porcji: 6 sztuk

Składniki

  • 2 szklanki 300g mąki pszennej 650
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka melasy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml piwa Książęce burgundowe Trzy słody lub innego podobnego

Przygotowanie krok po kroku

  • Drożdże rozpuściłam w 2 łyżkach wody, dodałam cukier i odstawiłam na 10 minut do spienienia.
  • Obie mąki wymieszałam z solą, dodałam rozczyn, melasę oraz piwo.
  • Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Odstawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 6 części i zaginając brzegi ciasta pod spód uformowałam bułeczki. Ułożyłam zachowując spory odstęp na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarowałam letnim mlekiem i posypałam sezamem.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekłam przez 15-20 minut na złoty kolor.
  • Ostudziłam na kratce.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

2. Sos żurawinowy do mięsa

Żaden inny sos żurawinowy nie smakował mi tak bardzo. Słodko-kwaśny, z nutą rozmarynu i rozwijającym się pikantnym akcentem czarnego pieprzu. Gdzieś na końcu pojawia się aromat róży – delikatny i subtelny. Kompozycja idealna, szczególnie jako dodatek do mięs, w tym przypadku do wieprzowiny. I ten kolor…

Sos żurawinowy

Czas przygotowania: 5 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 35 minutes
Okazja: Przetwory

Składniki

  • 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 80 g cukru
  • 70 g ciemnego cukru muscovado
  • 1/4 szklanki syropu z dzikiej róży
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/4-1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 250 ml wody

Przygotowanie krok po kroku

  • Żurawinę zasypałam cukrem, dolałam wodę i doprowadziłam całość do wrzenia.
  • Gdy owoce zmiękną dodałam pieprz i gałązkę rozmarynu i gotowałam pod przykryciem aż sos zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru. Powinno zająć do około 30-40 minut. Należy pamiętać, aby sos nie był zbyt gęsty ponieważ będzie też gęstniał podczas stygnięcia, jak konfitura.
  • Zdjęłam z ognia, przestudziłam.
  • Nadmiar można przechować przez kilka dni w lodówce lub zapasteryzować, jak konfiturę.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

3. Wieprzowina pulled pork

Dobra wieprzowina jest długo marynowana, a później równie długo pieczona. Dzięki takim zabiegom wydobywamy z niej wszystkie smaki, jakie skrywa. To zupełnie inny poziom niż ekspresowy schabowy, czy gulasz przygotowany naprędce. Nie chcąc stłumić aromatu piwa, zrezygnowałam z typowych przypraw korzennych, co okazało się trafnym wyborem. Mięso wyszło pyszne, delikatne i miękkie. Piwny sos tylko dopełnił całości, a pieczenie, choć długie wcale nie jest pracochłonne. Wystarczy tylko odpowiednio zaplanować sobie czas. Polecam.

wieprzowina pulled pork

Wieprzowina pulled pork

Wolno gotowana łopatka wieprzowa. Tzw rwana wieprzowina lub wieprzowina do rwania.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 10 hours
Czas całkowity: 10 hours 15 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 6

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej w kawałku
  • 300 ml piwa Książęce burgundowe Trzy słody lub inne podobne
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 goździki
  • pieprz czarny
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie krok po kroku

  • Mięso umyłam i włożyłam do naczynia, w którym będzie się marynowało.
  • Dodałam wszystkie przyprawy i zalałam piwem. Przykryłam i odstawiłam do lodówki na 24godziny lub co najmniej na noc do zamarynowania.
  • Na następny dzień mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam piwną marynatą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100°C. Piekłam pod przykryciem przez około 10 godzin, aż mięso było zupełnie miękkie i dało się podzielić na włókna. Do pieczenia mięsa można wykorzystać także coraz bardziej popularne u nas wolnowary (użyłam w tym przypadku).
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

4 . KANAPKA Z WIEPRZOWINĄ I SOSEM ŻURAWINOWYM

Składanie kanapki w całość ze składników, które niemal w całości przygotowało się samo, przypomina budowę domu. To jak urządzanie wymarzonego i wyczekiwanego wnętrza. Gdy na dodatek po pierwszym kęsie okazuje się, że wszystko współgra wyśmienicie i smakuje lepiej niż zakładało się z początku, ma się ochotę już tylko uśmiechać. Uśmiechać i delektować się kanapką idealną…

Ta kanapka do idealnych, przynajmniej według moich wytycznych należy. Gdybym jeszcze tylko sama wyhodowała tę rukolę…

bułka z rwaną wieprzowiną

Bułki piwne z pulled pork i sosem żurawinowym

Czas przygotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 10 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 6 os.

Składniki

  • 6 sztuk bułek piwnych
  • sos żurawinowy
  • pulled pork z przepisu powyżej
  • rukola

Przygotowanie krok po kroku

  • Świeże, wystudzone bułki przekrawam na pół.
  • Na każdą bułkę układam po garści rukoli, następnie poszarpaną wieprzowinę. Całość polewam dość obficie sosem żurawinowym i przykrywam drugą połówką bułki.
  • Podaję od razu.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

6 Odpowiedzi

  1. Obłędnie to wygląda. Nie wiem czy uda mi się dostać gdzieś wszystkie składniki (syrop z dzikiej róży, cukier muscovado), ale muszę kiedyś wypróbować ten przepis.

    1. Cukier muscovado – ciemny cukier trzcinowy powinien być dostępny w większości dużych sklepów. Syrop z dzikiej róży również, to taki wysokosłodzony, jak do herbaty. Ostatecznie można go pominąć, dodając odrobinę więcej cukru, a muscovado zastąpić jasnym trzcinowym, ale w tym drugim przypadku dużo straci się na smaku. Ciemny cukier ma taki specyficzny, karmelowy smak. Jeśli masz melasę, możesz dodać zwykły cukier i łyżkę melasy – wyjdzie w zasadzie na to samo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *