Delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie soczyste mięso wieprzowe, kwaskowy sos żurawinowy z nutą pieprzu i rozmarynu i piwne bułki własnej produkcji to pełnowartościowy posiłek dla każdego wytrawnego mięsożercy. Aż się prosi podać do takiej kanapki kufelek ulubionego piwa i zaprosić na poczęstunek grono bliskich przyjaciół.
Zima nadchodzi wielkimi krokami. Targowiska pustoszeją, dni są coraz krótsze, coraz zimniejsze i coraz chętniej sięgamy po dania, które rozgrzewają nie tylko nasze ciała, ale też i dusze. Co z tego, że sos cieknie między palcami, nieważne, że często kończymy z plamą na koszuli. Takie właśnie jedzenie sprawia najwięcej radości, tej prymitywnej przyjemności, którą my, cywilizowani ludzie najchętniej dzielimy z przyjaciółmi. Z taką kanapką dobry nastrój jest gwarantowany i choć jej przygotowanie to coś znacznie więcej niż ukrojenie chleba i posmarowanie go masłem, obiecuję, że warto… Warto nawet bardziej…
Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.
1. Bułki piwne
Piękny, karmelowy kolor, sprężysty miąższ i wyraźny aromat piwa. Na wierzchu obowiązkowo – sezam. Wiedziałam, że do takiej kanapki żadna inna buła nie sprawdzi się lepiej.

Bułki piwne
Składniki
- 2 szklanki 300g mąki pszennej 650
- 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżka melasy
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml piwa Książęce burgundowe Trzy słody lub innego podobnego
Sposób przygotowania
- Drożdże rozpuściłam w 2 łyżkach wody, dodałam cukier i odstawiłam na 10 minut do spienienia.
- Obie mąki wymieszałam z solą, dodałam rozczyn, melasę oraz piwo.
- Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
- Odstawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 6 części i zaginając brzegi ciasta pod spód uformowałam bułeczki. Ułożyłam zachowując spory odstęp na blasze wyłożonej pergaminem.
- Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki posmarowałam letnim mlekiem i posypałam sezamem.
- Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekłam przez 15-20 minut na złoty kolor.
- Ostudziłam na kratce.
2. Sos żurawinowy do mięsa
Żaden inny sos żurawinowy nie smakował mi tak bardzo. Słodko-kwaśny, z nutą rozmarynu i rozwijającym się pikantnym akcentem czarnego pieprzu. Gdzieś na końcu pojawia się aromat róży – delikatny i subtelny. Kompozycja idealna, szczególnie jako dodatek do mięs, w tym przypadku do wieprzowiny. I ten kolor…

Sos żurawinowy
Składniki
- 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 80 g cukru
- 70 g ciemnego cukru muscovado
- 1/4 szklanki syropu z dzikiej róży
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/4-1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 250 ml wody
Sposób przygotowania
- Żurawinę zasypałam cukrem, dolałam wodę i doprowadziłam całość do wrzenia.
- Gdy owoce zmiękną dodałam pieprz i gałązkę rozmarynu i gotowałam pod przykryciem aż sos zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru. Powinno zająć do około 30-40 minut. Należy pamiętać, aby sos nie był zbyt gęsty ponieważ będzie też gęstniał podczas stygnięcia, jak konfitura.
- Zdjęłam z ognia, przestudziłam.
- Nadmiar można przechować przez kilka dni w lodówce lub zapasteryzować, jak konfiturę.
3. Wieprzowina pulled pork
Dobra wieprzowina jest długo marynowana, a później równie długo pieczona. Dzięki takim zabiegom wydobywamy z niej wszystkie smaki, jakie skrywa. To zupełnie inny poziom niż ekspresowy schabowy, czy gulasz przygotowany naprędce. Nie chcąc stłumić aromatu piwa, zrezygnowałam z typowych przypraw korzennych, co okazało się trafnym wyborem. Mięso wyszło pyszne, delikatne i miękkie. Piwny sos tylko dopełnił całości, a pieczenie, choć długie wcale nie jest pracochłonne. Wystarczy tylko odpowiednio zaplanować sobie czas. Polecam.

Wieprzowina pulled pork
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej w kawałku
- 300 ml piwa Książęce burgundowe Trzy słody lub inne podobne
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 goździki
- pieprz czarny
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta płatków chili
Sposób przygotowania
- Mięso umyłam i włożyłam do naczynia, w którym będzie się marynowało.
- Dodałam wszystkie przyprawy i zalałam piwem. Przykryłam i odstawiłam do lodówki na 24godziny lub co najmniej na noc do zamarynowania.
- Na następny dzień mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam piwną marynatą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100°C. Piekłam pod przykryciem przez około 10 godzin, aż mięso było zupełnie miękkie i dało się podzielić na włókna. Do pieczenia mięsa można wykorzystać także coraz bardziej popularne u nas wolnowary (użyłam w tym przypadku).
4 . KANAPKA Z WIEPRZOWINĄ I SOSEM ŻURAWINOWYM
Składanie kanapki w całość ze składników, które niemal w całości przygotowało się samo, przypomina budowę domu. To jak urządzanie wymarzonego i wyczekiwanego wnętrza. Gdy na dodatek po pierwszym kęsie okazuje się, że wszystko współgra wyśmienicie i smakuje lepiej niż zakładało się z początku, ma się ochotę już tylko uśmiechać. Uśmiechać i delektować się kanapką idealną…
Ta kanapka do idealnych, przynajmniej według moich wytycznych należy. Gdybym jeszcze tylko sama wyhodowała tę rukolę…

Bułki piwne z pulled pork i sosem żurawinowym
Składniki
- 6 sztuk bułek piwnych
- sos żurawinowy
- pulled pork z przepisu powyżej
- rukola
Sposób przygotowania
- Świeże, wystudzone bułki przekrawam na pół.
- Na każdą bułkę układam po garści rukoli, następnie poszarpaną wieprzowinę. Całość polewam dość obficie sosem żurawinowym i przykrywam drugą połówką bułki.
- Podaję od razu.
Co za kuszące zdjęcia! Pysznie!
Obłędnie to wygląda. Nie wiem czy uda mi się dostać gdzieś wszystkie składniki (syrop z dzikiej róży, cukier muscovado), ale muszę kiedyś wypróbować ten przepis.
Cukier muscovado – ciemny cukier trzcinowy powinien być dostępny w większości dużych sklepów. Syrop z dzikiej róży również, to taki wysokosłodzony, jak do herbaty. Ostatecznie można go pominąć, dodając odrobinę więcej cukru, a muscovado zastąpić jasnym trzcinowym, ale w tym drugim przypadku dużo straci się na smaku. Ciemny cukier ma taki specyficzny, karmelowy smak. Jeśli masz melasę, możesz dodać zwykły cukier i łyżkę melasy – wyjdzie w zasadzie na to samo.
Te zdjęcia, te składniki, ten opis… „Sprzedałaś” mi tą kanapkę ;) Już się zastanawiam kiedy pasuje mi zrobić takie pyszności :)
Nadchodzi weekend, myślę, ze to dobra pora :) Dziękuję :)
Mięsko obłędne, już jedlismy :)
poślubię kogoś kto jest mi w stanie to zaserwować dzisiejszej nocy… ech