Pierogi z kurkami i góralskim oscypkiem – przepis

Być w Zakopanem i nie skosztować oscypka, to jak być nad morzem i nie przywieźć do domu piasku w butach…

Bardzo lubię te sery i choć za czasów mojego dzieciństwa smakowały chyba inaczej, wciąż nie mogę się im oprzeć. Ich charakterystyczny wygląd, smak, aromat dymu i specyficzne skrzypienie pod zębami – oscypek musi skrzypieć, wtedy jest najlepszy.

Przed powrotem do domu musiałam zaopatrzyć się w zapas tych specjałów, by nieco przedłużyć radość z wyjazdu, a gdy w sklepie zauważyłam złote kurki, od razu wiedziałam co powinnam zrobić. Jeden z większych serków okazał się dla nich idealnym partnerem. Ten mariaż okazał się wyjątkowo zmysłowy i udany. Kwintesencja smaku polskich Tatr zamknięta w zgrabnych pierogach – przyjemność w czystej formie…

Składniki:

  • ok 200g wędzonego oscypka
  • 250g świeżych kurek
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki tłuczonego pieprzu
  • spora szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 2 szklanki mąki
  • gorąca woda
  • sól
  • cebula i tłuszcz do polania pierogów

 Przygotowanie:

  1. mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i mieszając palcami dolewać gorącą wodę (na tyle gorącą, by się nie poparzyć). Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto pierogowe, podsypać mąką i przykryć czystą ściereczką.
  2. Kurki dokładnie oczyścić. Większe grzyby pokroić, niezbyt drobno – będzie miło wewnątrz pieroga znaleźć spory kawałek grzyba. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kurki. Przełożyć do miseczki i odstawić, by przestygły.
  3. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z kurkami. Oprószyć pieprzem i mielonym zielem angielskim. Ser jest na tyle słony, że nie potrzebuje dodatkowego dosalania.
  4. Ciasto cienko wałkować i lepić pierogi według swojej ulubionej metody.
  5. Gotowe pierogi wrzucać do osolonego wrzątku z łyżką oleju i gotować przez 3-5 minut.
  6. Pierogi pysznie smakują okraszone podsmażoną cebulką.

Smacznego

Join the Conversation

  1. idealne połączenie! poproszę, chociaż jednego :)

    1. Pastelle Author says:

      Zapraszam, chętnie poczęstuję :)

  2. Od jakiegoś czasu systematycznie zaglądam na Twojego bloga i jestem pod ogromnym wrażenie. Wypróbowałam już kilka przepisów i mimo moich mizernych umiejętności kulinarnych wszystko udało się super. Jutro zabieram się za ciastka czekoladowe. Dziękuje za inspiracje i bardzo dokładne przepisy.

    1. Pastelle Author says:

      Serdecznie dziękuję za tak miłe słowa. Niezmiernie się cieszę, że się udaje i na dodatek smakuje – to dla mnie ogromny komplement. Pozdrawiam :)

  3. slodka_sensi says:

    Genialny blog! ;) Na pewno będę tu zaglądać.

    graphics.blog.pl/ – zapraszam na bloga z avatarami na forum! :)

  4. Wczoraj miały swoją premierę w mojej kuchni…Zarówno takie połączenie składników jak i sam fakt lepienia pierogów, wszystko było dla mnie pierwsze. Mimo brak u wprawy wyszły rewelacyjne. Pozdrawiam serdecznie:)

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało. Polecam się na przyszłość :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close