Gdzieś za rogiem już puka jesień do okien… Zagląda do ciepłych domów razem z wciąż jeszcze ciepłymi promieniami wrześniowego słońca. Jeszcze jej nie widać gołym okiem, choć jarzębiny już czerwienią się na gałęziach, a chłodne poranki srebrzą się rosą misternie ponawlekaną na nici pajęczyny… Chwytam więc ostatnie ciepłe dni za pazuchę, by cieszyć się nimi jak najdłużej. Zamykam w zdjęciach zieleń liści – na zimę będzie jak znalazł, jak rozgrzewający kompot śliwkowy ze słoika.
Gdzieś po drodze wpadły mi do koszyka śliwki. Pachnące, soczyste i słodkie. Takie są tylko teraz, tylko u nas. Oprócz rzędu dumnie wypinających pierś słojów z kompotami piekę ciasta, drożdżówki i sernik. Ten ostatni wydaje mi się najlepszy, bo kto nie lubi sernika. A ten sernik jest nie dość, że pyszny, to jeszcze bajecznie prosty – na ucieranym, wilgotnym i delikatnym cieście. Nie może się nie udać,a śliwki w nim, jak ametystowe guziki w odświętnym płaszczu – dodają szyku i dobrego smaku.
A jeśli interesuje Was jaki śliwkowy kompot lubię najbardziej i jak najchętniej go wyjadam, zachęcam do odwiedzenia bloga hellozdrowie, gdzie miałam przyjemność podzielić się przepisem na śliwki z kremem kokosowym. Pyszne i wyjątkowe tak jak miejsce, w którym znalazł się ten przepis.
Smacznego!
Sernika ze śliwkami to ja jeszcze nie jadłam , czas wypróbować , bo wygląda bardzo zachęcająco :)
Spróbuj koniecznie, jest pyszny.
fajny ten sernik
i jak zwykle śliczne zdjęcia.
Ja uwielbiam śliwki
a za węgierki dam się pokroić :) )
Ze śliwek robię dżem na … zaparcia (również)
Do sernika nie odważyłaby się śliwek dodać.
Jakoś nie czuję takiego połączenia.
Ale kto wie …
Może warto sprawdzić.
Pozdrawiam
Warto, zdecydowanie warto.
Jaki wymiar musi mieć blaszka?
Tak jak napisałam w przepisie, blaszka 25x30cm.
Ciasto wygląda wspaniale. Czy jest ryzyko, że się nie uda? Jak tego uniknąć?
Warto użyć składników o temperaturze pokojowej, aby ciasto ładnie i równo się piekło, ale to naprawdę łatwe ciasto, szansa na niepowodzenie jest naprawdę niewielka. Wystarczy trzymać się przepisu.
trzeba zrobić, póki śliwki na straganach!
Mmm, wybornie musiał ten sernik smakować :)
Przepyszne ciasto, dzis zrobilam :-) czekam na meza. Moje pierwsze zrobione ciasto od 22lat. Twoje przepisy sa swietne :-) pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakowało. Mam nadzieję, że mąż się ucieszył ;)
No to rozumiem. Prawdziwe, pyszne i smakowicie wyglądające jedzenie. Będę tu zaglądać. Pozdrawiam.
Zapraszam :)
Mezowi bardzo smakowalo :-) Jak tylko bede miala chwile zawsze cos zrobie z Twoich przepisow.
Super, zapraszam jak najczęściej :)
Mam pytanko czy masło należy utrzeć mikserem czy ręcznie łopatką lub łyżką?
Ciasto najlepiej utrzeć z pomocą miksera.