Szybkie muffinki z borówkami. - Ósmy Kolor Tęczy

Szybkie muffinki z borówkami.

Muffinki z borówkami są dobre na wszystko. Na małe i duże troski, na kłopoty i radości.Zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Potrafią zdziałać cuda. Poziom mojego dobrego nastroju wyraźnie się podnosi już  w chwili, gdy zaczynam je robić… Samo patrzenie jak rosną w piekarniku sprawia, że świat wydaje się nabierać barw i wszystko wokół lepiej pachnie. Tak jest w istocie, bo przecież zapach pieczonego ciasta jest nieziemski i każdy o tym wie.

Dziś podrzucam Wam moje świeżo upieczone, jeszcze ciepłe muffinki z borówkami, które obficie wysypały się na okolicznych straganach. O ile nie przepadam za ogrodową wersją jeżyn, tak ta odsłona jagód zawładnęła moim podniebieniem.  Nie mogłam się im oprzeć… Tym bardziej, że moja najmłodsza pociecha uwielbia je chyba jeszcze bardziej niż ja. Podkradała mi po jednej swoja maleńką rączką, gdy usiłowałam zrobić kilka zdjęć dla Was.

muffinki z jagodami

Proste muffinki z borówkami

Najprostsze ciasto z borówkami w wersji mini, czyli muffinki z jagodami.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 35 minutes
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasto z owocami
Porcji: 12 sztuk

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 200 g borówek

Przygotowanie krok po kroku

  • Wykonanie tego ciasta jest bajecznie proste. Udaje się zawsze, to rewelacyjny przepis na szybkie ciasto z sezonowymi owocami lub tak jak u mnie - muffinki. Jest lekkie i puszyste, po prostu pyszne :)
  • Całe jajka ucieramy z cukrem - najlepiej mikserem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie pozostałe składniki i mieszamy. Wykładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, obkładamy owocami i pieczemy ok 30-35 minut w 180°C. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 12 sztuk.
  • Gdybyście natomiast zechcieli upiec "duże ciasto" wg tego przepisu, polecam na tortownicę o średnicy 20-22cm użyć następującej ilości składników: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia (może być mniej), 1 szklanka oleju, 1 łyżka octu. Ciasto powinno się piec ok 40 minut w tej samej temperaturze co muffinki.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

24 Odpowiedzi

  1. Przyznam się, że nigdy mufinek nie piekłam ale mąż ma urodziny w przyszłym tygodniu to może mu zrobię taki słodki prezent, bo on uwielbia słodkości :)

    1. Mój też kocha wszystko co słodkie (w tym mnie hihi), a muffinki to fajny pomysł – zawsze pięknie wyglądają, kroić nie trzeba, tylko znikają zbyt szybko ;)

  2. świetny przepis :) niedawno odnalazłam Twój blog i bardzo mi się podoba :)
    zapraszam też do mnie, chociaż ja skupiam się głównie na słodkościach:)
    pozdrawiam serdecznie :)

    1. Dziękuję za miłe słowa. I ja natrafiłam niedawno na Twoje cuda i jestem pod wrażeniem pięknych zdjęć. Po cichutku delektuję się Twoimi smakołykami – aż ślinka cieknie ;) Pozdrawiam.

    1. Ależ ja o tym świetnie wiem :) Po prostu nie przepadam za ogrodową wersją jeżyn, natomiast ogrodowa wersja jagód, czyli borówki szalenie mi zasmakowały :) Pozdrawiam.

  3. genialny blog, artykuł o muffinkach cudowny :)
    polecam mój blog o modzie znanych celebrytek sexy-celebs.blog.pl/
    do zobaczenia, napewno bede czesto odwiedzał :)

  4. Pastelle, rozzłościł mnie Twój przepis! Dlaczego? Bo muffiny wyszły tak pyszne i tak zasmakowały domownikom, że po godzinie musiałam robić kolejną porcję, a następnego dnia jeszcze jedną! :D przepis na stałe zagości w mojej szufladzie “na szybko i smakowicie”. :) Pozdrawiam :)

  5. hmmm, szukalam wlaśńie przepisu na mufinki z borówkami i ten [ierwszy mi wyskoczył. Zastanawiam sie jednak nad octem w przepisie?? Po co? czy nie czuć go? i czy możńa się obejśc bez octu(chyba nie jest zbyt zdrowy zwląszcza dla dzieci?

    1. Witam, dziękuję za zainteresowanie przepisem. Sprawa z octem wygląda następująco, dodaje się go by ciasto było lżejsze, bardziej puszyste i jakby mniej tłuste, bardziej przypominające biszkopt. Nie wydaje mi się, aby 1 łyżka octu komukolwiek zaszkodziła, tym bardziej, że w trakcie pieczenia to co w occie najgorsze, wyparowuje. W razie obaw, można zastosować znacznie delikatniejszy ocet winny lub jabłkowy. Pozdrawiam.

  6. Zrobiłam! Moje pierwsze Muffiny ;p wyszły przepyszne. Obiecuję, że zrobię wszystkie Muffiny z Twojego bloga. Jesteś rewelacyjna. Tak trzymaj!

  7. Witam. Muffiny pięnie wyglądają, ale mam jedno pytanie, czy na ciasto wyłożyć borówkę i ona częściowo się w czasie pieczenia zatopi czy trzeba ywmieszać?
    Pozdrawiam.

  8. Zawsze miałam opory przed pieczeniem muffinek, bo generalnie nie jestem dobra w pieczeniu, ale te babeczki wyszły świetnie i są pyszne. Jako, że moje dzieciaki je uwielbiają to zaraz idę je piec po raz kolejny :)
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *