Mini bagietki z rozmarynem i solą morską

 Już same świeże bagietki sprawiają, że ludziom zaczyna burczeć w brzuchach, a jeśli dodać do tego jeszcze przyjemnie łaskoczący nozdrza zapach rozmarynu, okazuje się, że są już poważnie głodni i nie mogą oprzeć się uszczknąć choć okruszka, nie zważając na to, że parzą w palce…

Przedstawiam pachnące rozmarynem i najlepszą oliwą bułeczki – mini bagietki, przybrane w szlachetne kryształy soli morskiej. Są pyszne, puszyste i mięciutkie, a przygotowuje się je łatwo. Ciasto jest przyjemne w obróbce, wyrasta niemal w oczach, szczególnie, gdy zastosuje się świeże drożdże. Ja piekę je dość często, czasem z córką, która uwielbia zaplatać z tego ciasta zgrabne warkocze. Wam również polecam spróbować, to wyśmienita zabawa i sympatyczny sposób na oderwanie dzieci od telewizora i wspólne spędzenie czasu.

Mini bagietki z rozmarynem i solą morską

Czas przygotowania: 45 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 1 hour 5 minutes
Okazja: Pieczywo
Porcji: 6 sztuk

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody nie gorącej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub 2 łyżki świeżego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska do posypania

Przygotowanie krok po kroku

  • Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, i posiekany lub utłuczony w moździerzu rozmaryn. wymieszać.
  • Wodę podgrzać z oliwą, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Rozczyn dodać do mąki z rozmarynem i wyrobić gładkie ciasto.
  • Odstawić w cieple miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Ciasto podzielić na 4-6 części i uformować podłużne mini bagietki. Bułeczki oprószyć od spodu mąką i ułożyć na blasze.
  • Posmarować lekko wodą i posypać solą morską. Ostrym nożem zrobić nacięcia i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.
  • Ostudzić na kratce.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

3 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *