Naleśniki kokosowo – migdałowe

Najciekawsze pomysły wpadają mi do głowy najczęściej tuż przed końcem tygodnia, gdy lodówka zaczyna świecić pustkami, a mnie zupełnie brak natchnienia na kreatywne gotowanie. Tak było i tym razem. Obiad można by bez problemu zrobić, ale komu chce się iść do sklepu? Chętnych jak zawsze brak…

Naleśniki to szybkie i łatwe danie, więc pomysł na obiad był, jednak gdy okazało się, że mleko “wyszło” było już zbyt późno na zmianę planu. Postanowiłam więc, że wykorzystam mleko kokosowe, a reszta sama ułożyła się w zgrabny przepis. Klasyczne nadzienie na słodko, z twarożku połączyłam z migdałami i wiórkami kokosowymi i otrzymałam wyjątkowo smaczne naleśniki. Tak puszyste i delikatne, że przewracanie ich na patelni za pomocą łopatki sprawiało trochę problemów. Najlepiej sprawdziła się w tym celu metoda podrzucania przyrumienionego już placka.

W zależności od indywidualnych preferencji, sprawdzą się o każdej porze dnia. Smakują wybornie!

naleśniki kokosowe z serem

Naleśniki kokosowo - migdałowe

O wiele bardziej delikatne niż tradycyjne. Rozpływają się w ustach.
Czas przygotowania: 30 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: Desery, Śniadanie
Rodzaj dania: Dla Dzieci
Porcji: 15 sztuk

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250 ml wody mineralnej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

nadzienie:

  • 300 g twarogu
  • 70 g migdałów
  • 2 łyżki wiórków lub chipsów kokosowych
  • 1 żółtko
  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Z podanych składników zmiksuj gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Odstaw na 15 minut, a następnie smaż naleśniki jak zawsze.
  • Migdały zblanszuj i obierz ze skórki. Następnie przełóż do blendera razem z kokosem i zmiksuj jak najdrobniej. Dodaj twaróg, żółtko i cukier i ponownie zmiksuj aż uzyskasz gładką masę.
  • Naleśniki smaruj serkiem i zwijaj w ruloniki lub w koperty, jak lubisz.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i posyp uprażonymi chipsami kokosowymi. Jeśli podajesz naleśniki na podwieczorek lub deser, udekoruj je bitą śmietaną.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

 

24 Odpowiedzi

    1. A ja właściwie nigdy wcześniej nie robiłam kokosowych, właściwie teraz też bym na to nie wpadła, gdyby nie brakło mleka ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *