Prosty jabłecznik.

 

W codziennym pośpiechu nie ma się czasu na skomplikowane przepisy, wymagające długich przygotowań. Ja jednak nie jestem w stanie zadowolić się ciastem kupionym w całodobowym sklepie. Rzucam więc wszystko, podwijam rękawy ulubionej koszuli i sprężystym krokiem wkraczam do mojego królestwa, kuchni. Kilkanaście minut później ciasto jest już w piekarniku, a zapach unoszący się wokół sprawia, że cała rodzina gromadzi się wokół mnie. Takie chwile lubię najbardziej, nawet jeśli później będę musiała nadrobić zaległości w pracy… na szczęście będę to robić z ciepłą herbatką i smacznym ciastem u boku. wtedy wszystko się udaje tak jak przepis, którym dziś się z Wami dzielę.

Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Nie wymaga wielu składników. Ot, zwykłe ucierane ciasto, ale takich przepisów nigdy za wiele. Świetnie sprawdzi się zarówno w porze śniadania jak i podwieczorku. Najlepiej smakuje z kubkiem ciepłego mleka lub herbatą.

 

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x20cm:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka dobrej śmietany (ja użyłam 30%, ale z powodzeniem może być inna)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub esencja waniliowa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 kwaskowych jabłek o zwartym miąższu
  • garść rodzynek
  • 25g płatków migdałów

 

Przygotowanie:

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
  • Ucierając, dodać śmietanę i olej (i esencję waniliową, jeśli z niej korzystamy)
  • Dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć. Ciasto powinno być dość gęste.
  • Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście tak, by lekko zachodziły na siebie (dla urozmaicenia smaku jabłka można połączyć z cząstkami mandarynek)
  • Pomiędzy jabłka powciskać wcześniej sparzone, namoczone (w wodzie lub rumie) i osączone rodzynki, wszystko posypać migdałami w płatkach.
  • Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka.
  • Ostudzone ciasto udekorować lukrem przygotowanym z 2-3 kopiastych łyżek cukru pudru utartych na gładką masę z ok. 2 łyżkami soku z cytryny.

 

Smacznego !

Join the Conversation

    1. Pastelle Author says:

      Pewnie, że tak, chociaż czasem lubię przygotować coś bardziej ambitnego :)

  1. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami.

    1. Pastelle Author says:

      ja też. Szarlotki chyba najbardziej kojarzą mi się z okresem dzieciństwa.

  2. Proste..a jakie smaczne..

  3. Ja znam jeszcze prostszy przepis na szarkorkę heh i zminimalizowaną ilością składników do 6

    1. Pastelle Author says:

      Chętnie poznam tę tajemną recepturę :)

      1. 1szkl mąki
        1szkl cukru
        1szkl kaszy manny
        1łyżeczka proszku do pieczenia
        jabłka
        margaryna

        mieszamy suche składniki, wysypujemy połowę na wyłożoną papierem formę, trzemy jabłka na to, zasypujemy resztą „ciasta” a na sam wierzch, trzemy margarynę. szarlotka łatwa, szybka i bardzo smaczna :)

        1. Pastelle Author says:

          Sypana. Mniam… Robiłam i nie pogardziłabym kawałeczkiem… tak teraz ;)

  4. * SZARLOTKĘ ;)

  5. Takie proste ciasta są najlepsze :)

    1. Pastelle Author says:

      O tak, szczególnie jak się ma sporo pracy i rodzinkę pazerną na słodkości ;)

  6. Uwielbiam takie słodkości z jabłkami, zdjęcia śliczne, ja robiłam tartę tatin z lodami wg Pascala(kuchnia lidla), pyszna, polecam:)

  7. Dziękuję za przepis, mogę śmiało uznać, że ten prosty jabłecznik to moje pierwsze ciasto (nie liczę pierniczków, mazurków i ciast z torebek;)), i do tego udane! jak dla mnie bomba, wszystko co proste i pyszne. pozdrawiam!

    1. Pastelle Author says:

      Urosłam o 10 cm w górę ;) Cieszę się, że przepis się sprawdził i zapraszam po kolejne inspiracje :) Pozdrawiam!

  8. będę piekła poraz pierwszy -Jutro- rozumiem że śmitana o której mowa w przepisie to śmietana słodka .

    1. Pastelle Author says:

      Tak, w przepisie użyłam słodkiej śmietany 30%. Można ją zastąpić lżejszą. Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakowało :)

  9. Uwielbiam proste przepisy, ale, niestety nie lubię proszku do pieczenia. Piekę ciasta drożdżowe i proszę o jakieś przepisy na nie. Z góry dziękuję :)

    1. Małgosia Author says:

      Witam :)
      Na blogu znajdziesz wiele przepisów na wypieki bez proszku do pieczenia – pulchne drożdżówki, kruche ciasta i wiele innych. Zachęcam do przejrzenia kategorii i przepisów. wiele drożdżowych wypieków znajdziesz tu:
      http://osmykolorteczy.blog.pl/category/ciasta-i-torty/wypieki-drozdzowe/
      http://osmykolorteczy.blog.pl/category/pieczywo-rozne/bulki-i-buleczki/buleczki-slodkie-i-drozdzowki/
      także wytrawne:
      http://osmykolorteczy.blog.pl/category/pieczywo-rozne/bulki-i-buleczki/bulki-wytrawne/
      http://osmykolorteczy.blog.pl/category/pieczywo-rozne/chleb-pieczywo-rozne/chleby-na-drozdzach/

      Zapraszam :)

  10. Hmm.. :) nie wyszło mi ;[
    dopiero zaczynam się uczyć piec ciasta i wcale się nie dziwie że mi nie wyszło, nie urosło do góry. Ale też mam pytanie, bo naprawdę nie mam pojęcia o pieczeniu ciast, ale co z żółtkami z jajek? do ubitej piany się je dodaje? Ja dodałam. ;P

    1. Małgosia Author says:

      Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.

      Całe jajka ubijamy z cukrem az staną się jasne i puszyste. Czy to było powodem, że ciasto się nie udało, nie wiem, możliwe, choć trudno powiedzieć. Być może wkradł się jakiś mały błąd podczas przygotowań. Swoją drogą, choć ciasta ucierane wydaja się być proste, bywają zdradliwe. Trzeba przy nich działać dość sprawnie, znać możliwości własnego piekarnika i mieć za sobą kilka rasowych zakalców :) Bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało, ale jednocześnie mam nadzieję, że kolejne wyjdą znakomicie :)

  11. Nie wyszło mi a wszytsko robilam zgodnie z przepisem :(

    1. Małgosia Author says:

      A co konkretnie nie wyszło? Trudno mi pomóc nie znając szczegółów. Na ogół to ciasto nie sprawia problemów.

  12. a jak ustawić grzałki? dolna-górna? termoobieg? i jaka brytfanka?

    1. Małgosia Author says:

      Góra-dół. Przy termoobiegu należy obniżyć temperaturę. Rozmiar blaszki zgodnie z przepisem, około 25x20cm.

  13. ~Piotrek says:

    Czasami lubię spróbować ciasto kupione ze sklepu, czasem sam robię, a czasem sięgam do przepisów ogólnodostępnych, znalezionych gdzieś w sieci. Ten przepis akurat jest niczego sobie, rewelacja wśród szarlotek, ale ja chciałem pochwalić się przepisem, którym chwalę się przed rodziną i znajomymi.

    Składniki
    50 dag mąki
    kostka (25 dag)masła lub margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    15 dag cukru pudru
    2-4 łyżki gęstej śmietany
    1 słój jabłek prażonych ***
    łyżka bułki tartej
    cukier puder do posypania ciasta

    Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem .Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem

    Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close