Wreszcie się doczekałam od dawna planowanego remontu. Ogromną przyjemność sprawia mi projektowanie własnych mebli. Gorzej już ze sprzątaniem po ekipie wymieniającej okno… W każdym razie siedząc przed komputerem wypada posilić swój mózg do pracy czymś smacznym… Na szczęście prace remontowe nie wyrwały mnie na dobre z kuchni (choć mocno utrudniły do niej dostęp) i mam sernik z ricotty i mascarpone – zarzekałam się, że jest tylko mój i nie dam go nikomu, w końcu jednak uległam i się podzieliłam.
Tym razem upiekłam wspaniale kremowy sernik z ricotty i mascarpone na kruchym spodzie, do którego dodałam dla urozmaicenia płatki migdałów, które delikatnie chrupią pod zębami. Pomiędzy kruchym ciastem i rozpływającym się w ustach serem ukryłam warstwę musu brzoskwiniowego, na które nie miałam żadnego sensownego pomysłu. Ten wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Sernikowi wprost nie można się oprzeć.
Składniki:
na kruchy spód:
- szklanka mąki
- 120g masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
- 50g płatków migdałowych
masa serowa:
- 500g ricotty
- 250 mascarpone
- 120g domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub 120g zwykłego cukru i ziarna z 1/2 laski wanilii)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
mus brzoskwiniowy:
- 1/2kg brzoskwiń
- 2 płaskie łyżki cukru (mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie będą owoce)
Przygotowanie:
- Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30 minut.
- Z brzoskwiń wyjąć pestki. Miąższ zmiksować w blenderze. Przełożyć do niewielkiego garnka, dosłodzić i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez chwilę, by masa odparowała. Gotowy mus nie powinien być zbyt rzadki.
- Boki tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a dno natłuścić.
- Dno wykleić kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
- Do miski wyłożyć wszystkie składniki masy serowej i połączyć je mikserem. Nie ubijać zbyt długo, tylko tyle, by połączyć skłądniki na gładką masę.
- Na podpieczony kruchy spód wyłożyć mus brzoskwiniowy, a następnie masę serową.
- Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut na złoty kolor.
- Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia stopniowo uchylając drzwiczki.
- Zimny sernik wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wcale się nie dziwię, że się oprzeć nie można, skoro w nim same pyszności :)
:)
Wygląda przepysznie! Dodatek mascarpone pewnie sprawia, że sernik rozpływa się w ustach :) na pewno wypróbuję ten przepis :)
Ricotta i mascarpone sprawiły, że ma zupełnie inny smak niż serniki, które zazwyczaj przygotowujemy. Warto spróbować. Dziękuję za miły komentarz :)
Uwielbiam serniki! Z musem brzoskwiniowym to już w ogóle pychota:)
mmmm no wygląda cudnie :D
Zapraszam na: szybkie-gotowanie.blog.pl/
Dziękuję :)
Oj…. Ja nie moge odwiedziać Pani bloga bo momentalnie na wszystko mam ochotę, a jestem mamą 3tygodniowego Piotrusia i karmie go piersią i jak na razie nie mogę za dużo urozmaicić menu bo na karzdą nowość reaguje bolem brzuszka…. :( A tu takie smakołyki ze jak nawet sie czyta o nich to juz czuje sie ich smak w ustach…. Mniam…. A serniczki to ja uwielbiam :D
papusianie fajna sprawa a w wolnej chwili zapraszam do mnie
modnytyp.blog.pl/
Ricotta to ser?…bo nie wiem czy nie jakaś zielenina,tyle dziś nowości z zagranicy ,że nie nadążam
Tak, ricotta to ser. Warto spróbować, ma zupełnie inny smak niż nasze polskie twarogi. Można też w prosty sposób przygotować go samodzielnie, co prezentowałam jakiś czas temu na blogu: http://osmykolorteczy.blog.pl/2012/07/05/domowa-ricotta/
Wspaniały sernik!!! Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszedł IDEALNIE :-))))) Dziękuję!
Cieszę się, że przepis się sprawdził. To jeden z moich ulubionych serników :) Pozdrawiam :)
Witam, czy mogę zrobić ten serniczek z musem na wierzchu ( taki jak sernik z musem z mango)? Np. z musem z mrożonych malin lub truskawek? Jak sądzisz?
Serniki z zasady świetnie komponują się z owocami. Jestem pewna, że wyjdzie pysznie :)