Zupa z soczewicy z dynią – prosty przepis na pożywną zupę

Pożywna, gęsta i elektryzująco słoneczna zupa z soczewicy z dynią. Wyjątkowo smaczna i zarazem zdrowa. Na dodatek jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.

Posiłek dla całej rodziny, który z powodzeniem można przygotować po przyjściu z pracy. Zaspokoi każdy głód i świetnie rozgrzeje w listopadowe popołudnie.

Wciąż odrobinę tęsknię za sierpniowymi upałami. Teraz po zmianie czasu na zimowy odczuwam to jeszcze dotkliwiej. Marznę w stopy i budzę się niewyspana, ale doceniam to, co daje nam jesień i staram się zakosztować we wszystkich jej darach. A słońce podsycam złocistymi dyniowymi daniami i od razu robi się cieplej na duszy…

Dzisiejszą propozycję podesłała mi mama. Wynalazła gdzieś przepis na wyjątkowo smaczną zupę z soczewicy z dodatkiem dyni. Pokombinowałam, zrobiłam po swojemu i wyszło… To najlepsza zupa z soczewicy, jaką do tej pory jadłam.

Też sobie taką zróbcie…

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 250g dyni
  • 1 puszka pomidorów
  • 100g marchwi
  • 100g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, czosnek i marchewkę drobno posiekałam za pomocą blendera i poddusiłam na maśle z oliwą nie rumieniąc.
  • Gdy warzywa wyraźnie się zeszkliły, dodałam posiekane pomidory, wypłukaną soczewicę oraz pokrojoną w kostkę dynię.
  • Doprawiłam curry, chili oraz solą.
  • Podlałam bulionem i gotowałam do miękkości, około 15 minut.
  • Gdy soczewica zaczęła się rozpadać, doprawiłam zupę do smaku i zdjęłam z ognia.

Smacznego!

9 Odpowiedzi

  1. Bardzo smaczny przepis ;) mam tylko pytanie: namaczałaś soczewicę przed gotowaniem? Bo ja tak zrobiłam – wypiła sporo wody – dopiero wtedy gotowałam 20 – 25 min (jak próbowałam wcześniej, to zdarzały się twarde ziarna). Drugie pytanie, czy jesz samą zupę, czy podajesz coś do niej? Przyznam, że jadłam z chlebem i nie był to szczyt marzeń, wyobrażam sobie tę zupę z bagietką lub bułeczką. :)

    1. Czerwonej soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem, bardzo szybko robi się miękka. Warto jednak zrobić to w przypadku zielonej, czy brązowej. Do zupy podałam focaccię, ale osobiście najbardziej smakuje mi bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *