Zupa z soczewicy z dynią – prosty przepis na pożywną zupę

Pożywna, gęsta i elektryzująco słoneczna zupa z soczewicy z dynią. Wyjątkowo smaczna i zarazem zdrowa. Na dodatek jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.

Posiłek dla całej rodziny, który z powodzeniem można przygotować po przyjściu z pracy. Zaspokoi każdy głód i świetnie rozgrzeje w listopadowe popołudnie.

Wciąż odrobinę tęsknię za sierpniowymi upałami. Teraz po zmianie czasu na zimowy odczuwam to jeszcze dotkliwiej. Marznę w stopy i budzę się niewyspana, ale doceniam to, co daje nam jesień i staram się zakosztować we wszystkich jej darach. A słońce podsycam złocistymi dyniowymi daniami i od razu robi się cieplej na duszy…

Dzisiejszą propozycję podesłała mi mama. Wynalazła gdzieś przepis na wyjątkowo smaczną zupę z soczewicy z dodatkiem dyni. Pokombinowałam, zrobiłam po swojemu i wyszło… To najlepsza zupa z soczewicy, jaką do tej pory jadłam.

Też sobie taką zróbcie…

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 250g dyni
  • 1 puszka pomidorów
  • 100g marchwi
  • 100g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, czosnek i marchewkę drobno posiekałam za pomocą blendera i poddusiłam na maśle z oliwą nie rumieniąc.
  • Gdy warzywa wyraźnie się zeszkliły, dodałam posiekane pomidory, wypłukaną soczewicę oraz pokrojoną w kostkę dynię.
  • Doprawiłam curry, chili oraz solą.
  • Podlałam bulionem i gotowałam do miękkości, około 15 minut.
  • Gdy soczewica zaczęła się rozpadać, doprawiłam zupę do smaku i zdjęłam z ognia.

Smacznego!

9 Odpowiedzi

  1. Bardzo smaczny przepis ;) mam tylko pytanie: namaczałaś soczewicę przed gotowaniem? Bo ja tak zrobiłam – wypiła sporo wody – dopiero wtedy gotowałam 20 – 25 min (jak próbowałam wcześniej, to zdarzały się twarde ziarna). Drugie pytanie, czy jesz samą zupę, czy podajesz coś do niej? Przyznam, że jadłam z chlebem i nie był to szczyt marzeń, wyobrażam sobie tę zupę z bagietką lub bułeczką. :)

    1. Czerwonej soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem, bardzo szybko robi się miękka. Warto jednak zrobić to w przypadku zielonej, czy brązowej. Do zupy podałam focaccię, ale osobiście najbardziej smakuje mi bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *