Donuty – pączki z dziurką

Tłusty Czwartek – ten dzień pachnie świeżymi pączkami. Dosłownie. Gdzie nie spojrzeć, stoiska z wciąż jeszcze ciepłymi pączkami, co krok ktoś ciągnie pełne siatki pączków, donuty i nikt nie zastanawia się kto to wszystko zje… To jedna z niewielu tak słodkich tradycji, którym trudno się oprzeć mimo diet i licznych postanowień. Bo przecież wymówka jest absolutnie niepodważalna – kto w Tłusty czwartek pączka nie zje, z pewnością ominie go szczęście.

Proroctwo, czy zabobon – nieważne, lepiej nie ryzykować. Stawka jest wysoka, a pączek taki smaczny…

Co roku stawiam na nowe wyzwania. W poprzednim sezonie pojawiły się przepisy na pączki z wielu europejskich krajów, tym razem zdecydowałam się na klasyczne amerykańskie donuty, które podbiły swoim smakiem i nieskazitelnym kształtem cały świat. U nas czasami są nazywane pączkami z dziurką, bardzo lubię to określenie.

I lubię też donuty, czy też pączki z dziurką. Lubię je smażyć, piec, lubię ich delikatną strukturę, kruchy lukier i kolorowe posypki. Wiele pisać o nich nie trzeba, nie wymagają zachwalania. Wystarczy spojrzeć na nie, by niemal poczuć ich smak – gołym okiem widać, że są puszyste, lekkie i nieziemsko dobre.

Donuty - pączki z dziurką
Czas Przygotowania
1 hr
Czas Gotowania
30 mins
Czas Całkowity
1 hr 30 mins
 
Rodzaj Dania: Deser
Kuchnia: USA
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 8 g drożdży instant 1 opakowanie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 1l oleju lub smalcu do smażenia
Przygotowanie krok po kroku
  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, drożdże oraz sól (z boku, tak, aby nie posypać nią drożdży)
  2. Mleko podgrzej. Powinno być letnie. Dodaj żółtka i rozmąć je w mleku.
  3. Stopniowo dodawaj do mąki zarabiając ciasto.
  4. Na koniec dodaj olej lub miękkie masło i zagniataj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne i będzie odstawało od dłoni i miski. Ciasto może lekko się kleić, ale staraj się nie dosypywać mąki.
  5. Wyrobione ciasto przykryj folią lub czystą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 45 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
  7. Okrąglą foremką lub szklanką wycinaj kółka, a w nich mniejsze, tworząc kształt donatów.
  8. Przykryj delikatnie folią spożywczą i pozostaw do napuszenia, na około 15 minut.
  9. W tym czasie rozgrzej olej do temperatury 180°C.
  10. Wyrośnięte pączki delikatnie wkładaj na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor z obu stron.
  11. Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych, by odsączyć nadmiar oleju, a następnie polukruj jeszcze ciepłe.
  12. Aby przygotować prosty lukier użyj około 1/2 szklanki cukru pudru i soku z 1/2 cytryny. Utrzyj gładki lukier i polej pączki lub maczaj je w nim.

Smacznego!

0

14 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu